Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Opatija – Neka vlada – čokolada, poručili su iz Turističke zajednice grada Opatije najavljujući „najslađi vikend u godini“ koji stiže za samo nekoliko dana: od 6. do 8. prosinca održat će se novo izdanje Festivala čokolade koje će desecima tisuća Opatijaca i posjetitelja predstaviti najrazličitije verzije ove omiljene delicije, ali i brojne zanimljive programe u adventskoj Opatiji.
Blagdanska atmosfera, dobra glazba, ugodno društvo, romantičan ugođaj u raskošno okićenom gradu te nevjerojatne slastice među kojima je ove godine premijerno prisutna i čokolada s magarećim mlijekom – svi sastojci za nezaboravan vikend su na broju, a recept uključuje hedonističko uživanje i trodnevno prepuštanje svim čarima omiljenog opatijskog Festivala čokolade.
Središnje mjesto Festivala čokolade bit će Centar Gervais čija će se tri kata uz malo „Čokoladne čarolije“ pretvoriti u „hram“ posvećen ovoj gorko-slatkoj namirnici. Prezentacija, degustacija i prodaja čokoladnih delicija posjetiteljima će biti dostupna od 14 do 21 sat u petak 6. prosinca, od 9 do 21 sat u subotu 7. prosinca te od 9 do 19 sati u nedjelju 8. prosinca, a svoje će vrhunske proizvode predstaviti izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Italije.
Čokoladna čarolija neće pokazati samo gastronomsku stranu čokolade, već i njene razne druge primjene, pa će program u centru Gervais uključivati i čokoladne atrakcije i akrobacije u znanosti i kulturi, Choco kutak za najmlađe, choco prezentacije i edukacije te izložbu „Šetnja kroz povijest čokolade“. Slatku stranu znanosti predstavit će Croatian Choco Concept u čijem je laboratoriju nastala čokoladna Bašćanska ploča, Molekularne čokolade, Teslade odnosno čokolade posvećene Nikoli Tesli, Mohole kao hommage Andriji Mohorovičiću u pralini oblikovanoj poput Zemljine kugle što u presjeku prikazuje Moho sloj, kao i mnogi drugi prepoznatljivi motivi iz kulturne i povijesne baštine ovog kraja ovjekovječeni u čokoladi.
Uz centar Gervais, čokolada će osvojiti i druge lokacije diljem Opatije, jer posjetitelje očekuje Čokoladni Advent ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Čokoladna Ledena čarolija na Ljetnoj pozornici, Slatki mrkat na gradskoj tržnici te Choco Land u tvornici čokolade Milenij Choco, ali i prigodna gastronomska ponuda u opatijskim hotelima, restoranima i kavanama, kao i čokoladni tretmani u spa & wellness centrima. Među jedinstvenim jelima koje će se moći kušati za vrijeme Festivala čokolade su, primjerice, domaći njoki od čokolade u umaku od kozica, čokoladna pizza, palenta u umaku od bijele čokolade, pancete i tartufa, čokoladne šurlice u umaku od škampa i tartufa, a primamljive su i wellness ponude poput Chocolate Dream tretmana lica ili Jaffa masaže kakao maslacem i eteričnim uljem naranče.
Svakodnevno, od 10 do 16 sati, choco kipar Antonio Licitra u Milenij Choco svijetu pokazat će da je čokolada idealan materijal za umjetničke skulpture, a tijekom tri dana održat će se i brojni koncerti, radionice, umjetničke prezentacije, animacije za djecu i drugi zanimljivi choco programi.
- Festival čokolade je jedna od naših najprepoznatljivijih manifestacija i dobar primjer kako se radi događanje kao motiv za dolazak u destinaciju. Mi smo ovaj slatki vikend oglašavali ne samo u Hrvatskoj, nego i Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i Njemačkoj, a upravo iz tih zemalja sada dobivamo goste koji dolaze individualno na vikend, ali i organizirano posredstvom turističkih agencija. Festival čokolade od početka povezuje užitak u ovoj deliciji koju gotovo svi obožavaju s dobrom glazbom i zabavom, ali i prilikom za učenje nečega novog. Iz godine u godinu dodatno obogaćujemo program novim atrakcijama, koncertima, radionicama za velike i male. Ove godine naš blagdanski dar je posebna radionica Croatian Choco Concept slikanja čokoladom za Smajliće, mlade članove udruge osoba s invaliditetom grada Opatije, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Opatija Suzi Petričić bogat program koji će tijekom tri dana ispuniti grad.