Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U organizaciji agencije Fama i Turističke zajednice Tuzle, hrvatski turistički novinari su nedavno imali prilike posjetiti Tuzlu te uživati u njezinim slanim Panonskim jezerima i specijalitetima.

Grad uz koji se nekada vezivala teška industrija, grad uz koji se trajno vezuje poznata tuzlanska sol,  zadnjih 20-ak godina dobiva nove vizure koje čine slana jezera, slapovi sa slanom vodom i turizam koji se gradi na nekadašnjem Panonskom moru.

Panonska jezera privlače izletnike iz cijele Bosne i Hercegovine te susjednih zemalja. Od Hrvatske su udaljena svega 80-ak kilometara. Jednodnevni izletnici polako su se pretvarali u višednevne što je dovelo do prave ekspanzije soba za najam, apartmana i butik hotela.

Ugostiteljsku ponudu prati i niz kulturno-zabavnih sadržaja u gradu. Već 11 godina u Tuzli se održava Kaleidoskop, međunarodni festival umjetnosti mladih na kojem, uz izložbe, performanse i radionice, dominiraju glazbeni sadržaji. Tijekom tri dana, uz mnoštvo lokalnih i manjih bendova, na otvorenoj sceni postavljenoj nedaleko Panonike nastupili su nizozemski Born from Pain te regionalni Hladno pivo, Elemental, Bombaj štampa, Emir & Frozen Camels, Marčelo, Nikola Vranjković…

Prvo kulturno zbivanje ove jeseni bit će Književni susreti Cum grano salis (Na zrnu soli) u okviru kojih se dodjeljuje Nagrada Meša Selimović za najbolji roman u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Uz Mešu Selimovića, druga velika umjetnička ličnost s Tuzlom kao gradom upisanim u rodnom listu je slikar Ismet Mujezinović. Nakon njegove smrti 1984. godine, obitelj je atelje poklonila gradu, koji je pretvoren u izložbeni prostor te mjesto raznih kulturnih susreta, koncerata i promocija knjiga.

Na inicijativu gradonačelnika Jasmina Imamovića, grad se svojim najvećim umjetnicima Meši i Ismetu odužio spomenikom postavljenim na Korzu.

Na jesen vas u Tuzli očekuju i Tuzla film festival u listopadu te Tuzlanski pozorišni dani u studenom.

Između kulturnih događanja, u Tuzli možete uživati u pravoj bosanskoj kuhinji koja podrazumijeva i begovu čorbu, hadžijski ćevap, ćevape u kajmaku i brojne druge delicije od povrća i mesa – zasoljene čuvenom tuzlanskom soli iz slanih Panonskih jezera.

Fotografije: Mustafa Topčagić

Izvor: Fama news