Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, danas je na brodu Marina u Rijeci promovirano novo, 24. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2019/20".

Ovogodišnje izdanje u kome su restorani prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta rezultat je istraživanja kojim je u 2018. godini obuhvaćeno 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj. Projekt "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica" iniciran je 1995. godine i od tada nastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude. Starija izdanja možete prelistati ovdje.

100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica koje u sebi imaju i QR kod koji vodi direktno na on-line izdanje knjige.

Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno preko 2500 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr i ugostitelji, a članovi Časnog odbora utvrdili konačnu listu nakon pregleda glasačkih lista i detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. U 24 godine projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 476 restorana, a titulu je svih 23 godine obranilo 6 restorana.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica.

Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima su i Tartar od tune, Maneštrun od hobotnice, Quiche s kozjim sirom i sušenim rajčicama, 10 sati pareni juneći mišić s pjenicom od krumpir, Okruglice od srndaća, a Torta od terana i čokolade, Antička savijača od jabuka, badema i meda,  Janjeće tripice,  Pačja prsa u umaku od naranče, Savijača s rabarbarom i suhim voćem Fuži s morskim ježevima, Tjestenina s pestom od maslačka i lješnjaka,  10 sati pareni juneći mišić s pjenicom od krumpira…

 

Dizajn knjige koji potpisuje Vlatko Ignatoski je oplemenjen i zanimljivim hrbtom na kome se ovisno o strani listanja izmjenjuju web adresa i naziv projekta. Cijena knjige je 90 kn i uskoro će biti distribuirana u knjižare, među kojima su i sve knjižare Hoću knjigu i Men Art te veća prodajna mjesta Tiska, Hrvatske pošte, a može je se naručiti i preko web portala www.gastronaut.hr

Dodjela plaketa je održana je 18. lipnja 2019. na Botelu Marina u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ Rijeka i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili:

- u ime Ministarstva turizma - glavni tajnik Ivo Bašić

Primorsko-goranska županija, zamjenik župana  Petar Mamula 

- TZ Primorsko-goranske županijaAnđelka Kusturin

- TZ Rijeka - Ines Boban Štiglić

- Udruga hrvatskih restoratera - Abi Shalabi

- Predsjednica hrvatskog i potpredsjednica međunarodnog FIJET-a Tina Čubrilo

- Savjetnik projekta - Nikola Serdar

- Član Časnog odbora - Nikica Karamarko

- Voditeljica projekta i urednica izdanja - Karin Mimica

Program je vodio član Časnog odbora Siniša Križanec, a u ime ugostitelja su se zahvalili Zlatko Puntijar i Dražen Lesica.

Nakon dodjele plaketa, uslijedio je domjenak na brodu - hotelu - botelu Marina, uz klapu Volosko te uz specijalitete koje je restoran Marina pripremio s proizvodima naših sponzora:

Hladna predjela

Plate suhomesnatih delikatesa – DOBRO

Plate sireva - DUKAT

Plate delikatesa sa tartufima – KARLIĆ, ZIGANTE

Bakalar na bianco – BAKALAR MILENA

Canape sa namazima i paštetama od bakalara- BAKALAR MILENA

Hladna salata s tartufima – KARLIĆ

Punjena jaja sa slanim inćunima

Topla jela

Tart od poriluka i pancete - DOBRO

Tart s inćunima i maslinama

Quiche od masline, rajčicama, mozzarelom i tartufatom – ZIGANTE

Kroketi od šunke i sira – DOBRO

Panirane palačinke sa sirom i pršutom –; DOBRO

Palenta sa tartufom i zlatnim šampinjonima – KARLIĆ

Fuži u umaku od tartufa – ZIGANTE

Šurlice sa domaćom kobasicom – KARLIĆ

Domaći ravioli u umaku od rajčica

Puretina u umaku s crnim tartufom – ZIGANTE

Desert

Palačinke sa raznim slatkim namazima od tartufa– ZIGANTE

Mousse od čokolade i trufFeLle noir – KARLIĆ

Semifreddo sa tartufom – ZIGANTE

Tiramisu ala Marina

Slatka krema sa šumskim voćem

Na kušanje su se nudila sjajna vina i pjenušci: Deklić, D'oro, Krauthaker, Matić,   Pavlomir, Perak, Sladić, PZ Gospoja, PZ Svirče,  Valenta, Zigante, vina članova Udruga Graševina Croatica, vina s područja Sveti Ivan Zelina i Osječko-baranjske županije te nagrađeni amaro i pelinkovac Darne te 30 godina stari vinjak Brioni NIMCO.

Zahvaljujemo Alpeksu na podršci s Ecoserverima i drugim doprinosima koji su dodatno uljepšali druženje.

Hvala svima na doprinosu u organizaciji i atmosferi promocije te sjajnom poslovnom i ljudski toplom druženju.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.