Najveća hrvatska baza restorana i recepata

20. Urbanovo, festival vina, održan je u Štrigovi u Međimurju u sklopu njega i 11. Festival Pušipela. Nastupila su 24 vinara i 12 izlagača vinarsko- vinogradarske opreme. Kao gosti bili su Agronomski fakultet i grupa Lendwines iz Slovenije u kojoj su mladi lendavski vinari Bojan Kulčar, Simon Vuk i Peti Laller.

Nakon ocjenjivanja šampion u kategoriji vina redovite berbe je Pušipel Mađerka 2018. obitelji Cmerčnjak iz Svetog Urban a šampion pjenušaca je Penina Šipon Brut 2017. Egona Krampača iz Gornje Bistrice iz Slovenije.

U kategoriji ostalih sorata kod  predikatnih vina šampion  je Graševina, izborna berba prosušenih bobica 2015. Branimira Jakopića iz Železne gore a u kategoriji redovite berbe Chardonnay 2018. vinarije Matočec iz Đurđevca.

Branimir Jakopić već dugo dobiva nagrade u zemlji i u svijetu.  Na najvažnijem ocjenjivanju vina u svijetu, Decanter u Londonu 2017. dobio je zlato za Graševinu koja je pobijedila i ove godine na Urbanovu. Jakopićev Pušipel Prestige 2015. bio je prošle godine šampion i u Gornjoj Radgoni u Sloveniji u kategoriji predikatnih vina.

Jakopić ima 14 hektara vlastitih vinograda a sa još 2,5 hektara otkupljuje grožđe. Osim Pušipela i Graševine tu su i Sauvignon, Ranjski rizling, Silvanac zeleni, Muškat žuti i Couvee Cabernet Sauvignon, Shirah i Merlot. Obitelj Jakopić u kuriji Terbotz u restoranu priprema autohtona međimurska jela, meso iz tiblice, kosanu mast, pretepenu juhu, turoš (suhi sir s paprikom), međimursku gibanicu( orasi, mak, sir i jabuka) i druga jela. Dva dana nakon Urbanovog stigle su vijesti iz Londona. Na ovogodišnjem Dekanteru Jakopić je dobio srebro za Graševinu kasnu berbu 2012., 92 boda i za Pušipel Classic 2016., 93boda.

Dobre vijesti stigle su iz Londona i u vinariju DGA Pjenušci iz Štrigove. Pjenušac Sibon Brut dobio je srebro i postigao 93 boda a Sibon Extra Brut sa 88 boda postao je brončan.

Kušalo se i vina Dvanajščak -Kozol, Preiner, Cmerčnjak, Turk, Kocijan, Kerman, Tomšić, Horvat, Nemec, Solum, Munđarov brijeg, Kojter, Podrum Štrigova, Novak Alojz, Novak Boris, Lovrec, Knehti Medenjak, Hažić, Štampar, Kunčić i Kossi.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja "Hortus Croatiae" David Štampar je među ostalim rekao:" Ove godine naglasak smo dali i na učenje Rudolfa Steinera te  ukazivanje  na važnost ekološe i bio dinamičke proizvodnje."

 Dani otvorenih podruma u Međimurju održani su 24. i 25. svibnja  tijekom kojih su brojni vinoljupci posjetili pojedine vinarije.

Na tekst Tomice Radića o Međimurskim vinarima, nadovezujemo lijepe vijesti koje su nam upravo poslali naši parteri iz Light komunikacija:

Sjajne vijesti stigle su iz Londona s natjecanja Decanter World Wine Awards. Međimurski vinari osvojili su 11 medalja i jednu preporuku na ovom prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina.

Vinarija Jakopić osvojila je srebro za vino Graševina, kasna berba 2012. (92 boda) i srebro za vino Pušipel Classic 2016. (93 boda). Vinarija Dvanajščak – Kozol osvojila je srebrnu medalju za vino Pušipel Classic 2018. (91 bod) i broncu za vino Sauvignon 2018. (87 bodova). Sibon Pjenušci osvojili su srebro za pjenušac Sibon Brut 2016. (93 boda) i broncu za pjenušac Sibon Extra Brut 2016. (88 bodova). Srebrne medalje osvojila su vina Cmrečnjak Pušipel Classic 2018. (90 bodova) i Pušipel Classic Štampar 2018. (90 bodova). Brončane medalje osvojila su vina: Hažić Chardonnay 2017. (88 bodova), Kocijan Sauvignon 2018. (86 bodova) i Preiner Sauvignon 2018. (86 bodova). Vinarija Horvat za vino Horvat Pušipel Classic 2018. dobila je preporuku (85 bodova).

Međimurski vinari ističu kako su osvojene medalje nagrada za višegodišnji rad, i u vinogradu, i u podrumu. Ova velika priznanja potvrda su neprestanog rada međimurskih vinara, ponajprije na brendiranju i promociji sorte Pušipel, ali i ostalih sorti. Međimurski vinari kao svoju najveću prednost ističu slogu i veliko zajedništvo te velikim koracima idu naprijed.