Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Dani sira u Malinskoj i tradicionalna Sensa ove godine jubilarno, po deseti put obogaćuju predsezonski program događanja u općini Malinska Dubašnica.

Ono što Sensu čini toliko posebnom, drugačijom od tipičnih gastro manifestacija je oživljavanje starog običaja kakav se u našoj regiji ne pamti – jedinstvene trke ˝Teć za sir˝ nakon Svete Mise na kojoj se sir i prikazuje.

U četvrtak, 30. svibnja, 40 dana nakon Uskrsa, na blagdan Kristova uzašašća – u 17:00 sati mjesto Bogovići postaje ogledalo starih vremena.

Nakon Svete Mise te  s neobičnim prikazanjem sira na oltaru uz zvukove tradicionalnih sopela, u 18:00 sati, od starog zvonika do Pavočićeva gumna (duljina 200 m),  dubašljanski momci istrčati će pred publikom trku za sir baš kao što su to nekoć činili i dubašljanski pastiri. Trka se teče u parovima i tim je zanimljivija što je nagrada upravo – ovčji sir za sve trkače.

Fešta od sira će se dalje od 19:00 sati nastaviti na malinskarskoj rivi uz nastup grupe POINT, te nastupom  folklornih skupina i animacijskim programom.

Uz nastup KUD-a Mate Balota iz Raklja u Istri, te lokalnog KUU ( Kulturno umjetničko društvo) Dubašnica, ove godine u goste dolazi folklorni ansambl Šarišan iz grada Prešova u Poljskoj, istoimene pokrajine , inače pobratimljene općine sa općinom Malinska Dubašnica. 

Za pravu gastro priču i prezentaciju domaćih delicija pobrinuti će se domaći restorani koji kao i svake godine pripremaju pravu rapsodiju slatko slanih specijaliteta od sira.

Istoga dana, na istome mjestu – na malinskarskoj rivi započeti će i trodnevni Sajam sira i autohtonih proizvoda. Na njemu će izlagači ispričati koju priču o svojim proizvodima te  svim gostima rado ponuditi degustaciju – ovčjeg sira s ružmarinom, sa smiljem i kaduljom, ovčjeg sira dozrelog u orahovom listu ili – obične, a tako zanosne ovčje skute.