Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Od 09.-13. travnja 2019. u Svpetrus hotelima u Supetru na Braču, održati će se 14. međunardoni kulinarski festival - Biser mora. Sudjelovanje na njemu je najavilo više od 300 profesionalnih kuhara iz 20-ak zemalja, polaznici europskih turističko-ugostiteljskih škola (srednjih i viših) te se ukupno očekuje više od 1.500 posjetitelja i predstavnika struke i medija. Održati će se i okrugli stolovi, cooking show-ovi, gastro izložbe, degustacije, prezentacije strane i domaće kuhinje te zabavni programi uz tematske večere. Program Bisera mora možete pogledati ovdje.

Paralelno s ovim najvećim i najvažnijim kuharskim natjecanjem u Hrvatskoj i okruženju, održati će se edukacije i master classovi, a 10.4.2019. s početkom u 11.00 h posebni okrugli stol pod nazivom 

Gastronomija kao inspiracija turističke fotografije.

U pripremi je i niz radionica - Master classova, na kojima će se prezentirati vještine vrhunskih chefova Mediterana.

Hrvoje Zirojević (Chef godine Gault&Millau Croatia 2019) pred gostima festivala spremati će baguette od mesa liganja umjesto tijesta, kao i torte od liganja. Demonstrirati će kako se prave kobasice od škampa sa lardom slaninom, čips od kože murine, kao i čips od kamenica, tuna punjena gušćom jetrom i druge delicije kojima privlači goste iz cijelog svijeta u restoran Laganini, na hvarskom otočiću Palmižani, gdje ljeti vodi kuhinju.

Vuksan Mitrović, predsjednik Udruženje šefova kuhinja Crne Gore koji je lani imenovan je za počasnog doživotnog člana WACS-a (World Association of Chefs' Societies) i uveden na listu 40 najboljih kuhara svijeta, na Biseru mora spremat će jelovnik koje je služio državnicima kao dugogodišnji šef kuhinje crnogorskog San Stefana, a slično će raditi i potpredsjednica ŠKMER-a Marija Lulić, bivša šefica kuhinje splitskog hotela Park.

Sokol Prenga, jedan od vodećih albanskih chefova, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice kao član žirija Master Chef Albania Junior, otkrivati će tajne nacionalne kuhinje svoje zemlje.

Francuski chef i autor niza kulinarskih udžbenika, René van Sevenant, pokazati će na festivalu kako se sprema bouillabaisse, čuveno jelo iz Marseillea, a u suradnji s Lareto grupom stiže u Supetar Saverio Campi, jedan od najboljih svjetskih majstora pizza. Pokazati će na Biseru mora akrobatske bravure s tijestom koje su ga odvele na svjetski vrh, a njegov show bit će i uvertira  prvom natjecanju pizzaiola koje će se održati na Biseru mora u srijedu 10.travnja u restoranu Adria u Svpetrvs hotelima.

Do sada je na Biseru mora sudjelovalo preko 1000 kuhara iz 30 zemalja čime je ova manifestacija koju je pokrenuo splitski kuharski entuzijast Miro Bogdanović (1954.-2017.) postala najveći gastro festival na ovom dijelu Mediterana.