Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Peta međunarodna Konferencija Udruge za kulturu stola G.E.T. (Gastronomija-Enologija-Turizam) o eno-gastro turizmu, namijenjena vinarima, novinarima, turističkim djelatnicima, ugostiteljima i predstavnicima institucija koje se bave gastro turizmom održana je u vinariji Kolarić na Plešivičkoj vinskoj cesti tridesetak kilometara od Zagreba.
U raspravi na temu "Budućnost vinskog turizma" panelisti su bili: Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ( HGK), Ivana Rendulić Jelušić, Voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju u Zagrebačkoj županiji i Radovan Vukoje, vinar iz BiH s razvijenom ponudom vinskog turizma. Raspravu je vodio novinar Tomislav Stiplošek. Zaključeno je da scena vinskog turizma na ovim prostorima sazrijeva, ali je potrebno još puno edukacije, standardizacije i zajedničkog rada da bi rezultati bili zadovoljavajući.
Ivana Rendulić Jelušić predstavila je interregionalni projekt "In cultura veritas" kojemu je cilj inovativnim povezivanjem kulturne baštine i vinske tradicije stvoriti turističko odredište radi zaštite kulturnih dobara prekograničnog područja Zagrebačke županije i slovenskih sub-regija Obsotelje i Kozjansko.
Na konferenciji su dodjeljene i regionalne nagrade Bijeli grozd. Radi se o nagradi koju udruga G.E.T. prema glasovima publike dodjeljuje već sedam godina vinarijama koje uspješno razvijaju turističku ponudu. Regionalni trofej je priznanje za vinarije u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a za 2018. godinu Bijeli grozd su osvojili : Stancija Meneghetti (Hrvatska), Hiša vin Doppler (Slovenija), Podrumi Vukoje 1982 (Bosna i Hercegovina), Chateau Kamnik (Makedonija) i Vuglec Breg (Hrvatska).
Plešivičko vinogorje ima velik potencijal za uspješan vinski turizam pa se ta dvodnevna konferencija održavala na više lokacija. Primjera dobre prakse u tom smislu Plešivička vinska cesta ima dosta, ali ovaj put su svoje mogućnosti i planove predstavile obiteljske vinarije Kolarić, Jagunić, Ciban i Robert Braje. "Cilj koji želimo postići našim aktivnostima pa i organizacijom ove konferencije su razvitak i jačanje konkurentnosti vinskog, odnosno eno-gastro turizma kao značajnog čimbenika za održiv i ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske, ali i ostalih država regije." rekao jeTomislav Stiplošek, predsjednik Udruge G.E.T. i organizator ove međunarodne . konferencije o eno-gastro turizmu.
Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore i Turističke zajednice Zagrebačke županije.