Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Deset pobjednika regionalnih natjecanja kuhara u utorak i srijedu se borilo na IKKER-u (Interregionalnom natjecanju kuhara europskih regija) za titulu najboljeg interregionalnog kuhara 2019. godine u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Pobijedio je Peter Bracho, šef kuhinje slovačkog hotela Liptovský dvor, ukupnim zbrojem bodova iz tri kategorije (medijsko predstavljanje, filetiranje brancina, kuhanje tri slijeda u boxovima) . Drugoplasirani je Damir Tomaš, šef kuhinje makarskog hotela Meteor, lanjski pobjednik ovog natjecanja, inače kuhar koji je karijeru započeo na turističkim brodovima. Treće mjesto je osvojio Čedomir Trifunović, chef iz Budve i pobjednik Bisera mora 2018. godine - najvećeg međunarodnog kulinarskog natjecanja u Hrvatskoj koje se održava početkom sezone u Supetru na Braču u organizaciji ŠKMER-a.

Dodajmo da je se IKKER po peti put održao u makarskom hotelu Miramare uz podršku Grada Makarske, TZ Makarska, hotela Biokovo i Miramare te Grupe Pivac, a osim profesionalca nadmetali su se u spremanju jetrica na venecijanski i dvije amaterske ekipe. Pobijedio je dvočlani tim Rokery koja je za ovu prigodu doputovala iz Splita.

Za titulu IKKER-a borili su se i Milica Bušković Šoškić te Mile Bošković iz Crne Gore, Jernej Rac iz Slovenije, Vladimir Jež iz Novog Sada, Vranjičanin Dragutin Mandić, Josip Vrsalović iz Humca Gornjeg s Brača, kao i Imoćanin Jadran Grančić, šef kuhinje splitskog hotela Park, koji je nagrađen za najbolji medijski nastup.

U srijedu zadatak kuharima bilo je pripremiti tri slijeda sa zadanim namirnicama; juhu od janjetine i korjenastog povrća, toplo predjelo u kojem su trebali iskoristiti mljeveno meso i jaja, te glavno jelo od bifteka uz dodatak crnog vina. Natjecatelji su i sami mogli donijeti pet namirnica po želji, začine, kao i sitnu opremu. Dodajmo da je pobjednik Bracho stigao u Makarsku s green eggom – jajolikom kombinacijom roštilja, smokera i pećnice s kojom je, osim mesa, nadimio i čitav natjecateljski prostor hotela, ali i zavrijedio bodove međunarodnog stručnog žirija u kojem su bili Stevo Karapandža, slovenski kulinarski sudac Iztok Legat, Hamid Hadžić iz BiH i drugi renomirani chefovi regije.

Osim natjecanja na IKKER- u održano je i niz prezentacija, a među njima i ona austrijske tvrtke QimiQ koja proizvodi premium vrhnja za kuhanje s goveđom želatinom po halal i kosher certifikatima, te posluje u 42 zemlje. Najveći splitski opskrbljivači ribom i morskim proizvodima tvrtka Centaurus (vlasnici Gastro ribarnica Brač) predstavili su paletu svojih sirovih morskih delicija (carpaccio od hobotnice, pršuti od tune, tartar, kojekakvi riblji fileti i kombinacije ribe s povrćem). Također, njihovi partneri Kali Tuna s Ugljana donijeli su na IKKER tunu od 40-ak kilograma koju je pred mnoštvom okupljenih isfiletirao chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a. Radi se o tvrtki koja svojim brodovljem sama lovi divlje tune, te ih potom otegli u uzgajalište gdje se oko dvije godine dohranjuju srdelom, inćunima i drugom plavom ribom sve dok ne dosegnu 60-90 kilograma težine.