Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Peta po redu Dioklecijanova amfora, jedinstveno natjecanje u Dalmaciji gdje se u kuhanju lokalnih specijaliteta nadmeću profesionalni kuhari mlađe generacije i predstavnici medija, održana je u ponedjeljak Kuharskoj akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija na splitskom Spinutu. Okušalo se 17 natjecatelja s Hvara, Brača i Splita u kuhanje morskog rižota (novinari), te buzare i lešade (profesionalni kuhari), a radilo se o nizu inventivnih izvedenica navedenih jela, kojima su se nastojali spojiti tradicija sa suvremenih tehnikama pripreme i serviranja. Po prvi put nastupio je Davor Lucić iz Svete Nedjelje na Hvaru, inače kuhar tamošnjeg restorana Bilo Idro pri OPG-u Makjanić. Spremao je tradicionalnu buzaru od škampi koja je oduševila žiri i hvarsku ribarsku lešadu kako se sprema u njegovom mjestu na južnoj strani, mjestu ribara i težaka. U ukupnom zbroju bodova osvojio je prvo mjesto.

"Četvrta sam generacija vinara, pa sva naša jela nastojimo uklopiti s vrhunskim plavcima našeg OPG-a. Završio sam Ugostiteljsku školu u Havru, a sad polažem majstorski ispit, te sam se ove godine učlanio u ŠKMER. Također, zimi se bavim i ribolovom, posebice, pagara, ali i jastoga, drugim riječima strast za ribolovom spajam s gastronomijom" – ispričao je Lucić.

Istovremeno su kuhale i četiri medijske ekipe - portala Gastrobajter, fotografi agencije Cropix Hanza Media (Jakov Prkić i Božo Vukičević) pojačani novinarkom Slobodne Dalmacije - Sandrom Barčot, ekipa portala Skitopisi, kao i dvojac iz As Medije, TV ekipe koja stoji iza emisije Zemlja Čudesa na TV Jadran. Gastrobajteri su napravili morski rižot s dimljenim kozicama i dagnjama, a dekorirali su ga kozicama i lignjom na "madracu" od zapečenog ribanog sira čime su na svom natjecateljskom tanjuru nastojali prikazati češku obitelj koja putuje na štramcu trajektnim rutama i osvojili prvo mjesto, isto kao i lani na ovom natjecanju.

Cropix je, pak, složio morski rižot oplemenjen ljutim pričicama "biskupova kapa" koje član ekipe Božo Vukičević uzgaja posljednjih pet godina, a podijelili su drugo mjesto s ekipom As Medije koji su spremili crni rižot s lignjama, kozicama i ljutikom. Skitopisi su, kao i ranijih godina, na natjecanje donijeli mnoštvo tajnih sastojaka kako bi "izmeli" konkurenciju, a ovaj put iznenadili su rižotom s pistacijom i sladoledom od parmezana te zavrijedili broncu.

U kategoriji profesionalnih kuhara nastupili su i Karlo Fantini, kuhar u splitskoj konobi Marjan, sa svojim buzarama na "crno i bilo". Složio je i gregadu s četiri vrste ribe, kozicama i vongolama. Bračanin Josip Vrsalović pripremao je buzaru sa suhim cherry rajčicama, dagnjama, brbavicama i škampima, a za u kategoriji lešade je bila bravetina iz Gornjeg Humca uz demi glace umak od bravetine uz klasičnu dalmatinsku šalšu s prilogom lešo povrća što mu je u ukupnom poretku donijelo drugo mjesto. Drago Mandić, mladi i nagrađivani kuhar iz Vranjica, spremao je buzaru od škampi i mušula, a kao prilog bila mu je pura s peršinom. Za lešadu Mandić je spremio mola s Holandeze umakom (od jaja) i ciklom, uz concassee od rajčice (šporka šalša), rimski kaul te čips od riže i osvojio treće mjesto.


Toni Mijić (18), stipendist ŠKMER-a, ove je sezone radio na hvarskoj Palmižani, a natjecao se također po prvi put na Dioklecijanovoj amfori. Spremao je buzaru od škampa i školjaka capessante, a za lešadu odabrao je komarču s povrće. Marin Vukman (24) kuhao je na turističkim brodovima i restoranima, a također je iz nove generacije stipendista ŠKMER-a, mladih kuhara koji se dodatno obrazuju u ovom udruženju kojeg je osnovam pokojni Miro Bogdanović. U kategoriji buzare pripremio je škampe u umaku od šalše, a u kategoriji lešade skuhao je oradu s pireom od graška i aromatiziranim povrćem.

POREDAK
Profesionalni kuhari:
1. Davor Lucić - zlato
2. Josip Vrsalović - srebro
3. Dragutin Mandić – bronca
Ekipe medija:
1. Gastrobajter
2. Cropix Hanza media & As Media
3. Skitopisi