Najveća hrvatska baza restorana i recepata

  U makarskom hotelu Meteor je prošlog tjedna održana međunarodna gastronomska manifestacija i natjecanje konobara, barmena, barista i restorana - Grand Gourmet 2018.

Glavni organizator eventa koji je okupio ugostiteljske djelatnike, edukatore i učenike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske,  Hrvatske, Mauriciusa, Slovenije i Srbije je udruga SKMER - Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, a podržali su ih TZ Makarske, Grad Makarske i Valamar hoteli.

Pored natjecateljskog dijela programa, sadašnji i budući ugostiteljski profesionalci mogli su čuti doživljaje i

savjete kuhara Alana Payena s Mauricijusa koji se proslavio spremanjem hrane uz istovremeno pjevanje s bendom na svom otoku;

učiti od autora francuskog udžbenika o kuharstvu Rene van Sevenant;

sudjelovati na radionici Moderni morski pjat Hrvoja Zirojevića; učiti o Modernim načinima posluživanja gosta prema trendovima u Francuskoj od Vladimira Vladića; sudjelovati na radionici koktela s Mariom Saulanom i Leom Bautovićem, dubrovačkim majstorima koje krasi titula prvaka Hrvatske; rezbariti dekoracije na voću i povrću uz banjalučkog majstora Bojana Dragića; poslušati iskustva vođenja restorana u Švicarskoj od nekadašnje televizijske zvijezde Steva Karapandže;

učiti o autohtonim sortama grožđa i vina crljenak i plavina od vinskih edukatora Siniše Koceića i Alena Gulana iz Vino Like-a i još puno toga što će im u daljnjoj karijeri biti korisno.

Nagrade i priznanja natjecateljima, dodijeljene su na završnoj večeri  GRAND GOURMET 2018. Na prvom službenom prvenstvu Hrvatske za barmene, prvo je mjesto odnio dubrovački koktel majstor Mario Margaretić i zastupati će nacionalni tim na predstojećem prvenstvu u Kini 2019. godine.

U barmen kategoriji Flaireu – akrobacijama s barskim priborom pri izradi barskih mješavina pobijedio je Dušan Janjatović iz Požege.

U ukupnom poretku barista koji su se natjecali u tri kategorije (izrada napitka na bazi espressa, signature drink na bazi espressa i latte artu) prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio je Radul Dubljević (Crna Gora), a drugoplasirani je bio Maj Novaković (Slovenija), dok je 3. mjesto pripalo jedinoj ženskoj natjecateljici – Tjaši Rogelj, također iz Slovenije.

Slavonka Katarina Kuba s iskustvom rada u boljim splitskim restoranima, a danas je zaposlena u zagrebačkom hotelu Westin, ukupna je pobjednica u kategoriji konobara.

Među restoranima proslavili su se natjecatelji iz Novog Sada - na Grand Gourmet u Makarskoj je  sudjelovalo 6 studenata Prirodoslovno-matematičkog fakulteta - odjel za turizam i hotelijerstvo. Osvojili su zlato u timovima konobar - kuhar tandem u restoranu. Student Uroš Srećković osvojio je i 1. mjesto za pripremu tartarskog bifteka pred gostima te dekantiranje vina.

Drugo je, pak, mjesto u kategoriji restorana zauzela ekipa hotela Rivijera iz Makarske, dok je treći bio Catering SC.

Učesnici Grand Gourmeta su imali prilike sudjelovati i u bogatom popratnom programu – od koktel paty-a u bazenu do posjete kušaonici maslinovog ulja Acinger, posjeti makarske zvjezdarnice i izletu na Biokovo.

Čestitamo organizatorima na čelu s direktoricom ŠMER-a Almom Harašić Bremec i predsjednikom kuhara Željkom Nevenom Bremcem na još jednoj uspješnoj i za struku korisnoj manifestaciji.