Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U amforama se u doba antičkog Rima čuvalo i prevozilo maslinovo ulje i vino. Tvornica amfora je bila u Fažani, a Fažana okružena brojnim maslinicima. Trgovina se odvijala morskim i kopnenim putevima, a amfore proizvedene u Fažani putovale su prema rimskom provincijama Lombardiji, Noriku, Panoniji i Venetu. Fažana (Phasiana) se prvi puta spominje u pisanim dokumentima 64 godine nove ere. Živi se u njoj u kontinuitetu već gotovo 2000 godina, a ove godine je u njoj i na Brijunima, zaživio i 4. Fra Ma Fu festival reportaža i reportera. Festival je završio Milenijskom slikom amfore čije su konture činila tijela 120 sudionika novinara iz 13 zemalja, a fotografirao ih je Šime Strikoman. No, krenimo od početka.

Početkom 19. stoljeća, na području Virovitice, živio je pisac, poeta, novinar, kreator kazališnih scenarija i stripova, Franjo Martin Fuis. Bio je osebujna osoba, slobodnjačkih nazora i začetnik socijalnih i turističkih reportaža. Da bi što bolje upio situacije i atmosfere preodijevao se u osobe koje su bile tema njegovih reportaža – beskućnike, industrijske radnike, ribare te pod krinkom, živio s njima njihovim životom, a potom sve to pretočio u pisane riječi. U svoje vrijeme je bio vrlo popularan, poginuo je u ukradenom avionu 1943. godine, a potom, nakon rata, polako pao u zaborav.

Goran Gazdek, slobodni novinar našeg doba rođen u Virovitici, ujedno je i pasionirani ljubitelj stripova. U nekoj od starih kolekcija koje su mu došle pod ruku bio je i strip autora Franje Martina Fuisa. Oduševio ga je, pa je Goran krenuo dalje tražiti radove tog autora koji je koristio i pseudonim Fra Ma Fu. Sanjao je Goran već dugo, kako bi bilo lijepo da postoji festival koji bi okupio kolege koje se bave reportažama, festival koji bi novinare posvetio novinarima, a ujedno i omogućio da odmjere pera u pisanju s destinacije koju zajedno posjete. U dijelu Franje Martina Fuisa pronašao je gotovo sve teme koje bi takav festival trebao objediniti te je Goran prije 4 godine u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, a potom i institutom Sinko krenuo u organizaciju prvog Fra Ma Fu festivala u Virovitici. U organizacijskim poslovima mu je od početka puno pomagao kolega Ivan Žada, a kada su i drugi novinari čuli za priliku da se organizira festival koji će biti i stručan i prilika za druženje i razmjenu iskustava, mnogi su ponudili svoju pomoć u kreaciji i realizaciji sadržaja. Virovitica i njezino okružje su bili domaćini i sljedeće dvije godine, a novinari sudionici, svake godine jedva dočekali sljedeći festival.

4. Fra Ma Fu Festival je održan u Fažani. Pojedini sudionici su se na njega, u čast Franji Martinu Fuisu i načinu na koji se on prevozio, uputili biciklima. Biciklirali su iz Osijeka i Virovitice  prema Fažani puna četiri dana.

Tijekom festivala 20.-23. rujna 2018., održano je čak 35 stručnih skupova, okruglih stolova i promocija. Među njima su bili i „Tribina o nabavi i projekciji dokumentarnih filmova“ koju je vodio Đelo Hadžiselimović, tribina „Novine žive“ na kojoj su gostovali urednici magazina Dimenzije  iz Slovačke (Robert Matejović) i časopisa Start iz Bosne i Hercegovine (Dario Novalić); predavanje „Magija reportaža“ Zlatka Hreljevića, predstavljanje "Press film" festivala, „Izložba fotografija zagrebačkih prosjaka osamdesetih godina“ Brune Szütsa, izložbaOd stripa do filma i natrag“ Veljka Krulčića, premijerne projekcije i kazališne predstave… Detaljan program festivala možete pogledati ovdje.

Uz novinarske teme, Fažana je živjela i kreativnošću, pa se tako uz centralni dio šetnice uz more (dugačke ukupno 4 km) cijeli dan glasno čitalo knjige.

Na trgovima se moglo uključiti u umjetničke kutke slikanja nazvan „Boje“ te u kut nazvan „Voda“ posvećen najvećem bogatstvu našeg doba – pitkoj vodi.

U Fažanu je preneseno i dio atmosfere iz Virovitice - retro opremljeni verglaši su po cijeli dan verglali, a glumac Goran Koši, preobučen u Franju Martina Fuisa, vozio svoju biciklu po gradu i svako malo usred grada napravio piknik i počastio posjetitelje s narezanom slaninom i rakijom iz svog kraja.

Uz stručne novinarske teme, sudionici festivala su imali prilike upoznati i turističke i gastronomske potencijale fažanskog kraja.

Novinar, pisac i gastro znalac Budimir Žižović, pripremio je u velikoj padeli za gotovo 200 sudionika festivala buzaru od dagnji, a novinarka Ana Rogač i Vesna Kocon iz novinarskog društva napravile su izvrsnu riblju paštetu.

Na trgu Piazza Grande prezentirali su se pršutana Buršić, vinarija Marčeta i drugi predstavnici autentičnih okusa Istre.

Jedna od večera je bila organizirana u šarmantnom restoranu Da Nonna hotela Heritage Cheresin,

a domaćim i stranim novinarima prezentirana su tradicionalna jela s namirnicama iz mora – slane srdele, marinirane kozice i srdele, školjke, domaći njoki s gulašom od sipe, špageti s dagnjama,

riba u umaku od rajčica i kapara, sve u svemu jaki gastronomski aduti Fažanskog kraja.

Restoran Batana potrudio se pak prezentirati kroz mesne specijalitete među kojima su se našle i čuvene istarske kobasice.

Inače, u Batani se ponose i svježim školjkama iz vlastitog ulova te vlastitim craft pivom.

Između radnih dijelova programa koji se održavao u Multimedijalom centru općine Fažana, novinari su se hranili i jednostavnim marendama u obližnjoj Tratoriji – istarskim maneštrama, fužima s rikolom i pršutom i drugim manjim jelima.

Veliki Brijun, najveći otok Brijunskog arhipelaga, od Fažane dijeli 12 minuta vožnje brodom. Na njemu su hoteli u kojima je bila smještena većina novinara. I danas se u njima mogu vidjeti tragovi nekadašnjeg luksuza.  U vrijeme Austro-ugarske monarhije, austrijski industrijalac Paul Kupelweiser kupio je 1893. cijelo Brijunsko otočje i napravio na Velikom Brijunu jedno od najatraktivnijih europskih mondenih ljetovališta koje je uz luksuzni smještaj uključivalo i lovište, golf i tenis terene. Glamurozna povijest Brijuna, nastavila se i u doba Jugoslavije kada su ih pohodili i na njima donosili važne odluke brojni svjetski državnici. Dokumentacija o tom dijelu povijesti može se pogledati u zbirci "Tito na Brionima". Mnogi su mu državnici stizali u posjet s životinjama svoga kraja, tako da je danas moguće posjetiti dio otoka u kome životinje sa svih kontinenata slobodno žive. U zaljevu Verige nalaze se i arheološki lokaliteti s ostacima rimske Ville Rustice iz 1. stoljeća.

Današnji gosti Fažansko-brijunskog kraja mogu birati hoće li se od većih smještajnih kapaciteta smjestiti u nekome od hotela na Brijunima ili u luksuzni resort Bi Village koji je u međuvremenu izrastao pored lungo mare u Fažani. Bi Village je u svoju ponudu ugradio mnoge aktivnosti za suvremene goste i ima u svom sklopu čak i adrenalinski park.

Organizatori su nas informirali da će se i sljedeće godine u rujnu Fra Ma Fu festival reportaža i reportera održati u Fažani, koja ga na čelu sa načelnikom općine Radomirom Koraćem svesrdno podržava i želi da se duh festivala reportaža i reportera osjeća u Fažani cijelu godinu.

Karin Mimica