Najveća hrvatska baza restorana i recepata


Ovog će se rujna u Zadru, po prvi puta u Hrvatskoj, održati međunarodna manifestacija Festival Puta Svile. Festival će trajati 3 dana, a svečano otvorenje bit će upriličeno 7. rujna s početkom u 20.00 sati na Zadarskom Forumu.

Tog će vikenda u Zadru biti vrlo živo: u grad će se sliti stotinjak predstavnika kulturnih i gastronomskih organizacija, ali i poslovnih ljudi iz velikog broja zemalja koje se nalaze na drevnom Putu svile. Svi oni će ponuditi Zadranima i njihovim gostima nezaboravan ugođaj koji će na tri dana pretvoriti grad Zadar u mjesto susreta različitih kultura s područja koje obuhvaća 65% svjetskog stanovništva, ali i 40% svjetskog BDP-a.

Na pozornici koja će biti postavljena na samom Forumu izmjenjivat će se nastupi Master Zhanga kineskog majstora Tai Chi-a, iranskih majstora kaligrafije, ruske tradicionalne udruge Kalinke, indijskih plesača, bugarskih i mađarskih majstora borilačkih vještina, hrvatskih umjetnika i mnogih, mnogih drugih. U večernjim terminima (od 22 sata) na Forumu će biti prikazani i filmovi iz Kazahstana i Azerbejdžana!

Uz Forum središte događanja bit će i Kalelarga gdje će se tijekom trajanja Festivala moći vidjeti i tradicionalni ples Zmaja što će biti posebno efektivno svim prolaznicima koji se nađu u najpoznatijoj zadarskoj ulici.

Uz kulturu svoj će prostor dobiti i predstavnici gastronomije pa ćemo tako u Zadru moći kušati specijalitete kineske, indijske i iranske kuhinje.

U sklopu Festivala održat će se i Okrugli stol pod nazivom Put svile i kulturno naslijeđe. Na Okruglom stolu će između ostalih sudjelovati i neki od veleposlanika zemalja sudionica Festivala.
 
Na ideju održavanja ove međunarodne manifestacije došli su predstavnici udruga Putevima Marka Pola, Novog Puta svile te Europskog Poslovnog Kluba. Predsjednica Festivala, gospođa Jasna Vukas, već dugi niz godina surađuje na projektima vezanima uz Kinu, gdje uspješno povezuje hrvatsku i kinesku kulturu, turizam i poslovni svijet. Svojim dosadašnjim radom napravila je veliki marketing Hrvatskoj u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a ovim će projektom dodatno povećati uočljivost naše zemlje u toj, ali i drugim zemljama koje se nalaze na drevnom Putu svile. Tajnik Festivala, gospodin Marko Erdeljac, kroz funkciju predsjednika Europskog Poslovnog Kluba svoj fokus stavlja na produbljivanje gospodarskih odnosa Republike Hrvatske s inozemstvom. Radom na organizaciji ovog Festivala nastavit će svoj put na predstavljanju Hrvatske kao zemlje velikih mogućnosti i poslovne budućnosti poslovnim ljudima i korporacijama zainteresiranima za Put svile.

Poveznica Hrvatske s Putem svile je i Marko Polo. Legenda govori da obitelj tog poznatog mletačkog trgovca dolazi iz Hrvatske, a baš njegova putovanja zapisana su u formi putopisa "Knjiga svjetskih čudesa", poslije poznatim pod nazivom "Milijun". Njegov putopis poslužio je kao podloga za stvaranje zemljopisne karte Azije, a opis tog tada dalekog svijeta poticao je pustolove tog vremena da potraže nove pomorske putove u zemlje Dalekog istoka.

Evo cjelovitog programa manifestacije:

Petak, 7. rujan, 2018.

18.00 Okrugli stol “Put svile i kulturna baština” Gradska vijećnica

20.00 Ceremonija otvaranja Forum Ples zmaja (Kina), Kalinka (Rusija), Apsaradha (Indija), Saule (Kazahstan), Master Zhang (Kina), Kazalište maski (Kina), E.E.W.T.O. Wing Tsun Kung Fu (Hrvatska)

Subota, 8.rujan, 2018.

10.00 Ples zmaja (Kina) Kalelarga

10.00 Tai Chi radionica (Kina) Palača Cedulin

10.00 Kung Fu radionica (Hrvatska) Palača Cedulin 10.00 Radionica ruskog jezika Palača Cedulin od Rossotrudničestva (Rusija)

10.00 Bojanje Matreshki za djecu Palača Cedulin od Rossotrudničestva (Russija) 19.00 Glavno događanje Forum Ples zmaja (Kina), Kalinka (Rusija), Apsaradha (Indija), Saule (Kazahstan), Balkalar (Iran), Master Zhang (Kina), Kazalište maski (Kina), E.E.W.T.O. Wing Tsun Kung Fu (Hrvatska)

22.00 Film „Lifelong mission“ (Azerbajdžan) Forum


Nedjelja, 9. rujan, 2018.

10.00 Ceremonija čaja (Kina) Narodni trg

10.00 Ceremonija čaja (Iran) Narodni trg

10.00 Kaligrafija (Kina) Narodni trg

10.00 Kaligrafija (Iran) Narodni trg

11.00 Ples zmaja (Kina) Kalelarga

11.00 Kazalište maski (Kina) Poljana Ivana Pavla II

19.00 Nedjeljno događanje Forum Apsaradha (Indija), Balkalar (Iran), Master Zhang (Kina)

21.00 Film „Diamond sword“ (Kazahstan) Forum

Više informacija o manifestaciji možete saznati na Web site-u Festivala i u Promo videu Festivala.