Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Turistička zajednica Općine Vižinada i ove godine organizira najslađu manifestaciju u Istri, Slatka Istra po dvadeset i drugi put u Vižinadi vraća u neka davna vremena gdje vrijedne ruke istarskih majstora i mjastorica spremaju tradicionalne istarske kolače.

 Program počinje u 18 sati, a kako tradicija ne bi otišla u zaborav i kako bi se nastavila prenositi na buduće generacije, više od stotinu sudionika manifestacije na stol će staviti svoje fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice. U ponedjeljak poslijepodne vrijedni vozači volonteri raspršit će se po cijeloj Istri kako bi od domaćica i domaćina preuzeli kolače koji su kruna manifestacije. Stručni žiri ocijenit će najkvalitetnije okuse u ovoj slatkoj ponudi te dodijeliti posebno priznanje najboljim sudionicima 22. Slatke Istre.

Svi kolači bit će izloženi narednog dana, u utorak 14. kolovoza, na Battistellinoj šterni i prodavat će se u humanitarne svrhe – za kupnju školskih udžbenika učenika osnovne škole te za socijalno potrebite obitelji s područja Općine Vižinada. Posebni gosti manifestacije bit će predstavnici Sladke Istre iz Kopra te predstavnici LAG-a Središnja Istra s pazinskim cukerančićom. Naravno, nezaobilazan dio ove slatke priče je i degustacija vina vinara s područja Vižinade. Osim kolača bit će tu i bogata gastro ponuda.

Poseban dodatak manifestaciji ove godine je stručno predavanje Ivone Orlić pod nazivom „Tradicijske prehrambene navike u Istri”, a koje će se održati u 18,30 sati u novoobnovljenoj kući Maraston, vižinadskom centru za posjetitelje. U kući Maraston će biti upriličena i radionica izrade tradicionalnog istarskog kolača – cukerančića, a koju će pokazivati vrijedne domaćice, višestruko nagrađivane na Slatkoj Istri. Posjetitelji će se tako moći upoznati sa sastojcima i načinom izrade cukerančića, a naposljetku moći će ih i degustirati.

Osim toga u kući Maraston organizirani je program za one najmlađe u vidu likovnog stvaralaštva kako bi svojom kreativnošću izrazili svoje viđenje Slatke Istre. Likovni radovi moći će se pogledati od 19,30 sati u potkrovlju kuće Maraston.

Cijelovečernji program biti će upotpunjen i zabavnim programom u kojem će nastupiti Tu i tamo bandDJ Alex Sabattini te Mauro Staraj i La banda.

Sljedećeg dana, 15. kolovoza, u Vižinadi je organiziran program povodom blagdana Svete Marije Vele. Započinje u 11 sati svečanom misom u Crkvi Svete Marije na Božjem Polju i proslavom uznesenja Blažene djevice Marije. Slijedi zabavna večer s početkom u 19 sati na središnjem vižinadskom trgu, a sve prisutne zabavljat će Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada s gostima iz Puhačkog orkestra „Naša sloga“ Babići te Farabuti Band i popularna Lidija Bačić Lille.