Najveća hrvatska baza restorana i recepata

33. Dani rudarske greblice  održat će se u subotu i nedjelju 7. i 8. srpnja u Rudama kraj Samobora.

Greblica je slani kolač čija priprema seže u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa, greblica često bila jedina okrepa tijekom cjelodnevnoga napornoga rada. Greblica je "tenki kolač" nadjeven svježim kravljim sirom u koji se dodaju orasi, špinat, blitva ili žuta mrkva. Naziv kolača potječe od drvenoga pomagala koje se nekad koristilo u seoskim krušnim pećima.


Priprema kolača proglašena je  2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Kolač je 2017. stekao nacionalnu zaštitu s oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji a u postupku je zaštita s oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.  


Subotnji program počinje gastro susretima od 13 sati kod Rudnika sv. Barbara. Tema ovogodišnjih susreta je roštilj. U 20 sati organizirano je gledanje utakmice na video zidu, također kod Rudnika, a oko 22 sata počinje koncert grupa Ljetno kino i Miriam.
U nedjelju od 14 sati na red dolaze najmlađi i Dječja greblica, a od 18 sati na rukometnom igralištu održava se 12. Međunarodni folklorni festival „Alpe – Adria“.


Kulturno-umjetničko društvo „Oštrc“organizator je 33. Dana rudarske greblice.