Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, danas je na brodu Marina u Rijeci promovirano novo, 23. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti –2018/19".

Ovogodišnje izdanje u kome su restorani prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta rezultat je istraživanja kojim je u 2017. godini obuhvaćeno 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj. Projekt "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica" iniciran je 1995. godine i od tada nastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude. Starija izdanja možete prelistati ovdje.

100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica koje u sebi imaju i QR kod koji vodi direktno na on-line izdanje knjige.

Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno preko 2500 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr i ugostitelji, a članovi Časnog odbora utvrdili konačnu listu nakon pregleda glasačkih lista i detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. U 23 godine projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 465 restorana, a titulu je svih 23 godine obranilo 7 restorana.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica.

Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima su i Vodnjanski Pampagnac, Brački Vitalac, Fuži s morskim ježevima, , Tjestenina s pestom od maslačka i lješnjaka,  10 sati pareni junjeći mišić s pjenicom od krumpira, Čvarkuše, Bregovska pita… Dizajn koji potpisuje Vlatko Ignatoski je ove godine oplemenjen i zanimljivim hrbtom na kome se ovisno o strani listanja izmjenjuju web adresa i naziv projekta. Cijena knjige je 90 kn i uskoro će biti distribuirana u knjižare, među kojima su i sve knjižare Hoću knjigu i Men Art te veća prodajna mjesta Tiska, a može je se naručiti i preko web portala www.gastronaut.hr.  

Dodjela plaketa je održana je 14. lipnja 2018. na Botelu Marina u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili:

- u ime Ministarstva turizma ministar Gari Cappelli preko pisma koje je pročitao savjetnik projekta Nikola Serdar

- Primorsko-goranska županija, zamjenica župana Marina Medarić  

- TZ Primorsko-goranske županijaAnđelka Kusturin

- TZ Rijeka, Ines Boban Štiglić

- Udruga hrvatskih restoratera, Pave Jerković

- Član Časnog odbora Nikica Karamarko

- Voditeljica projekta i urednica izdanja, Karin Mimica

Program je vodio član Časnog odbora Siniša Križanec, a u ime ugostitelja se  zahvalio  Duško Černjul.

Nakon dodjele plaketa, uslijedio je domjenak na brodu - hotelu - botelu Marina, uz klapu Volosko te uz specijlitete koje je restoran Marina pripremio s proizvodima naših sponzora:

Hladna predjela

Plate više vrsta kvalitetnih sireva sa suhim voćem – DUKAT i LATUS

Plate suhomesnatih delikatesa – DOBRO; KARLIĆ

Bakalar in bianco – MILENA

Kanapei s namazima od tartufa - KARLIĆ

Caprese salata - DUKAT

Grčka salata – DUKAT

 

Topla jela

Tart od poriluka i pancete - DOBRO

Quiche od sira i tartufa – DUKAT; ZIGANTE

Parmigianna od patlidžana – DUKAT

Pohani sir uz umak od tartufa – DUKAT; KARLIĆ

Kroketi od sira – DUKAT

Panirane palačinke sa sirom i pršutom – DUKAT; DOBRO

Fuži u umaku od tartufa – ZIGANTE

Šurlice s domaćim kobasicama – KARLIĆ

Domaći njoki u umaku od četiri vrste sira – DUKAT

Pljukanci s pršutom i kaduljom – DOBRO

Ravioli u umaku od kozica i tartufa – ZIGANTE; DUKAT

Rižoto u umaku „Veli jože“ sa šafranom– LATUS; KOTANYI

Desert

Tiramisu alla Marina – DUKAT

Slatka krema „Rijeka“ – DUKAT

Čokoladne kocke

Keksi Kuki- LUKS

Plata svježeg sezonskog voća

Na kušanje su se nudila sjajna vina: Zigante, Degrassi, Deklić, Legovina, Marijan Arman, OPG Damjanić Ivan, Pavlomir, Perak, Sirotić,  Sladić, Šafran, Valenta i Visintin; kokteli s Kotanyi začinima i ginom NIMCO, ekološke rakije D-faktor i 30 godina stari vinjak Brioni NIMCO.

Hvala svima na doprinosu u organizaciji i atmosferi promocije te sjajnom poslovnom i ljudski toplom druženju.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.