Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Kastav, gradić na 365 metara nad morem, osim predivnog pogleda na Kvarner i iznimno vrijedne stare gradske jezgre, skriva prekrasnu šumu Loza i Lužina koja nudi pregršt mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Stoga je prvi travanjski vikend rezerviran za otvaranje sezone i uživanje u društvu ljubitelja biciklizma, pješačenja i degustacije vina.
U okviru vikenda 7. i 8. travnja, pod nazivom „Kastav Aktiv“ (u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva i suradnji s partnerima: agencije Promotiv Travel Outdoor i Da Riva), održat će se rekreativna Kastavska biciklijada uz poziv na proljetni đir po Loze i Lužine. Prvog dana od 9 sati okupljanje je na Fortici uz preuzimanje startnog paketa, a u 10,00 sati polazak je u istraživanje staza kastavskih šuma. Predviđene su dvije biciklističke rute: od 40 km, te od 25 km za one manje kondicijske spreme. Nakon vožnje slijedi zasluženo uživanje u gastronomskim delicijama „Oštarije Fortica“, koja je na vrijednom popisu 100 vodećih restorana u Hrvatskoj.
Cijena jednodnevne kotizacije  iznosi 100,00 kn po osobi i uključuje prijavu sudionika, preuzimanje startnog paketa, stručno biciklističko vođenje grupe „Proljetni đir po Loze i Lužine“, osvježenje tijekom vožnje (voda / voće) te zajednički ručak. Dvodnevna kotizacija iznosi 150,00 kuna po osobi te dodatno, drugog dana manifestacije uključuje i šetnju uz pratnju licenciranih vodiča s polaskom u 10,00 sati te degustaciju najboljih vina u okviru završne svečanosti Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine.
Potrebno je napomenuti da je svakako potrebno izvršiti pravovremenu prijavu. Više informacija o mogućnosti smještaja po promotivnim cijenama kod privatnih iznajmljivača na području grada Kastva i samoj manifestaciji možete pronaći te izvršiti prijavu putem sljedećeg linka.

A razloga za duži boravak u Kastvu zaista ima. U nedjelju 8. travnja, nakon vođene šetnje kastavskim šumama Loza i Lužina, po povratku slijedi uživanje u eno i gastro delicijama koje nudi 13-ti po redu „Ocjenjivački susret vinara Kastavštine“ - manifestacija koja tradicionalno privlači veliki broj ljubitelja dobra kapljice. Svečano proglašenje najboljih kastavskih vina počinje u 15,00 sati ispred Gradske lože te potom degustacija najbolje ocjenjenih vina na Fortici. Manifestacija se održava u organizaciji kastavske Udruge prijatela ruž, grozja i vina „Belica“, Turističke zajednice grada Kastva i pod pokroviteljstvom Grada Kastva.
Pored najpoznatije kastavske vinske sorte – Belice, ljubitelji vina moći  će kušati i razna druga vina proizvedena u kastavskim konobama. Važno je istaknuti da se značajan broj, od 89 zaprimljenih uzoraka, odnosi na Belicu što je konačna potvrda višegodišnjeg, uspješnog rada Udruge na programu revitalizacije vinogradarstva i vinarstva kastavštine i šire.