Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Na tiskovnoj konferenciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu najavljena je manifestacija „Vina od davnina“, koja će se održati 13. i 14. travnja u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Organizator revije vina autohtonih hrvatskih sorata vinove loze je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore, te Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita..

Na reviji će izlagati sedamdeset vinara s više od 150 etiketa vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti.

Cilj nam je unaprijediti hrvatsku poljoprivredu kroz prepoznatljiv i jedinstveni turistički proizvod kao što su vina hrvatskih autohtonih sorata.“ - rekao je u ime organizatora ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek.

U sklopu revije 13. i 14. travnja u Laubi, održat će se zanimljiv program ispunjen radionicama i predavanjima.

Objavljeni su i rezultati ocjenjivanje vina autohtonih sorata vinove loze.

121 uzorkom vina proizvedenih od 26 autohtonih sorata različitih godina berbe ( 2011.-2017. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi ali prijavljena su i  vina predikatnih berbi te pjenušava vina od čega:Vinogradarska regija Zapadna kontinentalna Hrvatska - 48 uzoraka, Vinogradarska regija Primorska hrvatska - 83 uzoraka

Vina su ocjenjivale dvije sedmeročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača (enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti sukladno „Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina“.

Najbolje ocjenjeno vino je Pušipel prestige - izborna berba 2011. Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Sveti Urban.

Šampion u kategoriji bijelih vina regije Kontinentalna Hrvatska je Škrlet 2017,Vinarija Voštinić-Klasnić, Graberje Ivaničko.

Šampion u kategoriji bijelih vina regije Primorska Hrvatska je Pošip 2017. Vinarija Milan, Kaštel Novi.

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Primorska Hrvatska Dingač - Plavac mali crni 2015., Ivo Violić "Jurica vina", Potomje.