Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Zamisao Kluba gastronaut da obavlja sve ono što je u opisu i navedeno je i to da nastoji kod svakoga druženja postići i nešto novo a to se upravo dogodilo u Puntu na otoku Krku.

Ocjena svih nazočnih je da smo se osim sa ugodnim uspomenama vratili i obogaćeni mnogim znanjima, pridružilo se i mišljenje gospodina Bonifačića iz Zavoda za maslinarstvo da je cijeli život čeko da drži predavanje ovakvoj grupi gastronoma te izvjestiteljima tako mnogo javnih glasila.
Održano predavanje na temu maslina i maslinovoga ulja je zadivila ali i začudila skoro sve nazočne jer nisu mogli vjerovati da o toj tako plemenitoj voćki tako malo znaju. Naročito je došlo do bezbroj nepoznanica o maslinovom ulju i njegovoj upotrebi no tu je u svome širem izlaganju pripomogao gospodin Italo Žužić iz Agrolagune Poreč napomenom da se svuda u svijetu o maslinovom ulju ne govori osim o extra vergine. A kod nas je valjda bilo dovoljno da se kaže maslinovo ulje i onda se mislilo da se jede zdravo maslinovo ulje što je jako pogrešno. Gospodin Žužić je dao opširnu sliku i o podrijetlu maslina te o njihovom sadjenju i kompletnom uzgoju a naročito su ponosni na svoje nasade koje su križanjem dobili a kompletno su otporni na štetočine i na hladnoću.

Dr. Ratko Gašparović iz Punta dao je jasnu sliku zdrave i pravilne uporabe živežnih namirnica a napose maslina i maslinovoga ulja, a dao je i kratku sliku zdravstvene situacije kod nas i u svijetu te kako u datom momentu reagirati kojom mjerom i to sve opet zdravim živežnim namirnicama a tu je maslinovo ulje jedan od vrlo bitnih faktora.

Dakle skup gastronoma i ljubitelja dobre hrane koji su vezani uz gastronome odjednom se našao na mjestu gdje su mogli toliko toga čuti i naučiti.

Sve te teme bile su zasute pitanjima a naši izlagači su se trudili da svakome daju i opširan odgovor.
Ono što nismo stigli pitati u hotelu nastavili smo u restoranu Marina pri polaganom blagovanju koje su nam sa tako puno ljubavi servirali osoblje restorana na čelu s voditeljem gospodinom Sindičićem. Uz dobro iće i piće do kasno u noć raspravljalo o maslinama i maslinovom ulju.

Naredni dan je glavni događaj bio takmičenje kuhara iz Hrvatske u pripremanju jela na bazi maslina i maslinovoga ulja, no da dan nebi prošao u čekanju pojedinih jela klub Gastronaut i tu je našao zanimljivo rješenje te je u svakoj pauzi dao da se netko predstavi i dade svoj sud o skupu a i o nekoj temi koja misli da mu zadaje probleme bilo u radu bilo u kreaciji jela ili uredjenju lokala. 

Dogodilo se tako da je Gospodin Pavo Jerković iz Metkovića uz kratko predstavljanje iznio i jednu novinu u turizmu, a to je foto safari na Neretvi i vrlo zadovoljan istaknuo da bez te ideje ti isti turisti koje broji tisućama možda nikada nebi došle u njegov kraj i njegov restoran.
Nova ideja je i berba mandarina koje kani u suradnji sa Gastronautima organizirati, a to je znak da Gastronaut i tu ulazi na velika vrata.

Gospodin Juranić iz Vrbnika te gospodin Sokolić enolog i publicist iz Novog Vinodolskog dali su opširnu sliku o vinima otoka Krka i informacije o vinovoj lozi, u kakvome je stanju i koliko je ima te koliko je se dade još zasaditi, a to je prisutne jako poučilo i obradovalo jer su dali vrlo pozitivnu sliku o toj plemenitoj biljki.
Na upit o sudbini malih vinara čulo se da su u nezavidnom položaju ne toliko oko proizvodnje i kvalitete koliko oko naplate jer problem broj jedan je slab moral plaćanja, a i zakonodavac se moli da se mjerama dade pomoći tim malim proizvodjačima jer oni nemaju tako jaku pravnu službu koja bi se samo oko toga brinula a i koštalo bi više no što jedna berba donese.

Kada je na red došlo uređenje ugostiteljskih objekata tu smo svi bili mišljenja da kod nas vlada opće šarenilo te da bi klub trebao potaknuti stručni skup i dati smjernice u skladu sa zahtjevima tržišta. Prvi se zainteresirani za skup stručnih mišljenja ostalih članova prijavio gosp. Srakovčić ugostitelj iz Karlovca zamolio da mu pomognemo oko uredjenja hotela Korana kojega uskoro preuzima.
Gosp. Nikola Serdar tvorac i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog gospodarskog foruma i začetnik Restauranta Croatica dao je jako dobro mišljenje o radu kluba a što se tiče ambijenta u našim lokalima naveo je da smo tu valjda najnedosljedniji u Evropi jer nam jako malo restorana odgovara onome ambijentu vezano za to šta nudi i gdje se nalazi. Da se ambijent može stvoriti bilo gdje ako se ima ideja potvrdio je ideju gosp. Pave Jerkovića koi je svoje nebrojene goste poslužio pod stablom negdje uz Neretvu.

Gosp. Tomica Radić, urednik i voditelj emisije Sunčani sat, pozitivno je ocijenio rad kluba i dodao da se treba zaista raditi na pomoći ugostiteljima proizvodjačima hrane i pića da se povežu i što direktnije suradjuju upravo radi izbjegavanja posrednika koji su tako problematični oko naplate računa a posebno je pohvalio vinare i izlagače koi su si dali toliko truda da nas o svemu tako detaljno upoznaju.

Na kraju klub Gastronaut na čelu s Karin Mimicom - Ignatoski, se srdačno zahvaljuje svim sponzorima i učesnicima takmičenja, a osoblju hotela Punat jedan veliki kompliment za strpljenje i odličnu poslugu tokom cijeloga druženja.
Kad navodim sponzore mislim da ih moram i imenovati jer bez te pomoći ne bi mogli niti stvoriti ideju a kamoli ovo ovako privesti kraju.

Glavni pokrovitelj Turistička zajednica Punta, Hoteli Punat d.d., Mladina sa vinima, Jamnica sa mineralnom vodom, Agrolaguna Poreč sa vinima, vinarije otoka Krka PZ Gospoja, Frajona, Nada Vrbnik, Katunar Vrbnik, vinarija Studec iz Bribira sa Vinodolskom vodicom i Simfonijom tip porto, te vinarija Štefančić iz Sl. Broda sa vinom od maline.