Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Ako se ovih dana zaputite na Pag, dočekati će vas bijele biljke, bijela stabla, bijele masline... Ne, nije u pitanju snijeg, a niti prašina od ubrzanih priprema za sezonu. Paška bura posolila je prirodu i ponovno stvorila predispozicije za uzgoj janjetine koja se hrani paškim biljkama,  a prirodna prehrana aromatičnim biljkama i slanost utječe i na poseban okus mesa. Od takvog slankastog ovčjeg i kozjeg mlijeka, proizvode se paški sirevi okićeni brojnim svjetskim medaljama za kvalitetu.

Vrijeme je buđenja prirode, mlade janjetine i mlade skute, pa kad se uzmu u obzir svi ti gastronomski aduti, Gastronauti su zaključili da je Pag idealno odredište za njihov prvi ovogodišnji skup. Ideju su odmah podržali gradovi i turističke zajednice Pag i Novalja  te zajedno s voditeljicom Gastronauta i članovima s otoka Paga - Edom Maržićem, chefom Nikolom Lekom i Krunoslavom Sobotnjakom iz Camping village Šimuni, Borisom Šuljićem iz Hotela - restorana - vinarije Boškinac, Ivanom Gligorom iz Sirane Gligora i Ladislavom Mirom Magjarom, osmislili trodnevni program za članove Kluba Gastronaut - novinare iz pet zemalja i ugostitelje, nositelje titule jednog od 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica. Programu su se kao domaćini pridružili i Paška sirana, Lunski maslinari i restoran Tovarnele, Wine and cheese bar Trapula, a s vinima paške delicije odlučili popratiti PZ Svirče s Hvara (Bogdanuša, Opolo, Pošip, Plavac, Plavac delux, Plavac reserva 2010), Marko Sladić iz Skradina (Maraština i Plavina), Ivica Florijanović iz Moslavine (Škrlet), Denis Rako (Gegić) i Boškinac (Gegić, Sauvignon, Boškinac bijeli cuvee i Prošek Boškinac).

Stručne teme trodnevnog skupa bile su: Paška sol, Paška janjetina, skuta i začinske trave, Paško proljeće, Paška vina i sirevi te Lunske masline.  Iako domaćini koji su se tih tema uhvatili – restoran Mali raj u sklopu Camping village Šimuni i Restoran Boškinac, imaju prilično drugačije uvjete rada i poslovne politike, jednako su srčano prionuli kreiranju menija na teme skupa.

Skutu se moglo probati kao podlogu za janjeću paštetu i u cheesecake (Caming village Šimuni),  u raviolu s umakom od kadulje, prahom suhe ovčetine i salicornijom (Boškinac) te s lunskim maslinovim uljem i maslinama iz stabala starih preko tisuću godina (Tovarnele).

Janjetina se u Boškincu našla na kremi od čimulica, a u Šimunima u pašteti, juhi, bolonjezu i na pireu od boba s preljevom od majčine dušice i palentom u ovitku.

S kaduljom je chef Nikola Leko napravio sladoled, a s bosiljkom Boškinac kremu. I druge samonikle paške aromatične biljke našle su se na tanjuru u različitim kombinacijama podloga, umaka, svitaka, krema.

Sezona je i vinogradarskih puževa, pa su tako u Boškincu bili servirani na kremi od peršina i varijacijama divljeg koromača, a u Šimunima pripremljeni na gulaš s njokima.

Boškinac je svoj atraktivan meni upotpunio i morskom šparogom - salicornijom koja raste u slanim plićacima, kojih na Pagu ne fali, a najviše ih ima na područjima Paške solane.

Gastronomska posebnost Paga su i Paški baškotini – poseban dvopek koji proizvode redovnice Benediktinskog samostana Sv. Margerite.

Grad Pag ponosi se i svojim nošnjama, čipkom, prekrasnim starim, gradom u kamenu, crkvama, Muzejom solarstva te mnogim drugim atraktivnim dokazima bogate povijesti i sadašnjosti.

U Novalji su pak Gastronauti bili iznenađeni 2000 godina starim Antičkim vodovodom dugim 1,2 km te bogatim Gradskim muzejom.

Posebna priča su Lunski masliniciVrtovi maslina starih preko tisuću godina, a jedna od maslina znanstveno dokazano ima i više od 1600 godina. Korijeni maslina su tijekom tisućljeća i provirili iz zemlje, noseći sa sobom i kamenje te postali i atraktivne prirodne sklupture. Od njih se i dalje proizvodi maslinovo ulje, a maslinari su okupljeni u svoju Udrugu koja se  brine, podupire i sudjeluje u čuvanju identiteta i tradicije lunskog maslinarstva.

Tijekom trodnevnog boravka na Pagu, imali su se prilike s novitetima iz svoje ponude prezentirati i pokrovitelji Gastronauta, pa je tako tim iz Kotnayi-a – Martina Pezeta i Dražen Busjak pripremio niz koktela s Kotanyi začinima (s vlatima čilija, ružinim laticama, crvenim paprom, zvjezdastim anisom, klekovim bobama…), a Tamara Rakovac iz Electroluxa predstavila predsezonsku ponudu kulinarskih aparata koji olakšavaju pripremu velikog broja obroka od puta te omogućavaju veću iskoristivost  i maksimalno očuvanje okusa namirnica.

Našim domaćinima TZ Pag (direktorica TZ Vesna Karavanić)  i TZ Novalja (direktorica TZ Marina Šćiran Rizner) zahvaljujemo na svemu što su nam na Pagu pokazali te želimo da i budući gosti s Paga ponesu tako lijepa sjećanja kao Gastronauti. Camping villagu Šimuni želimo puno sretnih gostiju u njihovim bungalovima uz plažu, a hotelu restoranu Boškinac nastavak osvajanja domaćih i međunarodnih priznanja u visokoj gastronomiji.

Karin Mimica

Dodatni materijali i on-line dostupne objave s skupa Gastronauta na Pagu:

Program Gastronauta na Pagu 2018

Gozba na otoku soli i kamena - tragom aromatičnih sireva, stihova, posoljenog zraka i odlične hrane

Gastronauti sletjeli na mjesečev otok

Gastronauti na Pagu, otoku koji miriše na sol i buru

Gastronauti na Pagu: Pet sljedova kroz pijate te burom i solju pisanu povijest Paga

Obavezno probati: Paški baškotini, mirisni kolačići benediktinskih redovnica

Gastronauti prije turističke sezone obišli otok Pag

Pag beyond Zrće party - 48 hours of gurmet and cultural haeven

Pag Island Beyond Zrće: 2000 Years of History, Underground

Olive gardens of Lun

The Story of Pag Cheese

White Roses of Pag Town, Part I: Stone

White Roses of Pag Town, Part II: Lace

White Roses of Pag Town, Part III: Salt

YouTube: Pag Beyond Zrce Party: 48 Hours of Cultural and Gourmet Heaven

Boškinac Winery & Restaurant

Čudesni otok vjetra, soli, ovaca i sira

Galerija fotografija na Gastronaut FaceBook:

Gastronauti u gradu Pagu

Gastronauti u Šimunima

Gastronauti u Novalji i Lunu

Gastronauti u Boškincu

Gastronauti u Sirani Gligora