Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Festival kulinarstva s 300 natjecatelja iz 19 zemalja svijeta

Biser mora najveći je međunarodni kulinarski festival u Hrvatskoj koji će ove godine po 13. put na natjecanjima u nizu kategorija okupiti vrsne kuhare iz svijeta, kao i timove srednjih i viših ugostiteljskih škola. Pored toga, ova manifestacija objedinjuje edukacije, master classove, prezentacije nacionalnih kuhinja pojedinih zemalja sudionica i tvrtki vezanih uz kulinarstvo i ugostiteljstvo, kao i predstavljanje turističkih atrakcija otoka Brača, bilo organiziranim turama ili tematskim prezentacijama autohtonih proizvoda. Organizatori su Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu i međunarodnim članstvom, a radi se udruzi proizašloj iz Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija koji je osnovao lani preminuli kulinarski entuzijast i chef Miro Bogdanović sa skupinom svojih prijatelja kuhara i istomišljenika iz regije.

Natjecanja i programi Bisera Mora odvijaju se u Svpetrvs hotelima uz veliku podršku turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Grada Supetra te Ministarstva turizma koji su u ovoj manifestaciji prepoznali najbolji način za otvaranje turističke sezone u Supetru, kao i na cijelom na Braču. Dodajmo da festival prate domaće i strane novinske i televizijske kuće, a posjeti ga za trajanja i nekoliko tisuća ljudi. Ovogodišnji Biser mora će trajati od 20. do 24. ožujka, a natjecat će se 300-ak profesionalnih kuhara te natjecatelja iz 25 školskih timova iz 19 zemalja.

 

"Festival je pokrenula ekipa okupljena oko Mira Bogdanovića 2006. godine u Makarskoj, a četiri je godine kasnije prešao na Brač zahvaljujući gostoprimstvu gospodina Mariona Dužića i njegovih Svpetrvs hotela. U prvoj godina održavanja manifestacija je okupila 25 kuhara iz Hrvatske, a od tada svake godine se broj sudionika znatno povećavao. Do sada je kroz natjecateljske boksove prošlo tisuće kuhara iz niza zemalja čime je Biser mora postao najveća kulinarska manifestacija na ovom dijelu Mediterana. Osim natjecanja kuhara, manifestacija uključuje okrugle stolove, enološke radionice, cooking showove, gastro izložbe, degustacije, brojne prezentacija strane i domaće kuhinje, posebice kroz tematske večere na kraju dnevnih natjecanja, organizaciju gastro tura i zabavne programe" - istaknula je organizatorica Alma Harašić Bremec, inače voditeljica Kuharske akademije ŠKMER-a.

 

Ove godine pored natjecanja koje će se odvijati u osam natjecateljskih kuhinja opremljenih novom inovativnom linijom plamenika i pećnica poljske tvrtke Amica koja posluje u 50-ak zemalja poštujući visoke ekološke standarde. Biser mora donosi i okrugli stol na temu "Gastronomija kao nematerijalna baština u funkciji turizma", te izložbu posvećenu Miru Bogdanoviću. U programu su brojne kuharske edukacije i prezentacija kao što je "Jelo s potpisom Indije", chefa i međunarodnog kuharskog suca Anil Grovera iz New Delhija. Iskusni mariborski kuhar Dušan Veršec Supetar će preplaviti mirisima i okusima štajerske kuhinje, a prezentaciju i degustaciju ukrajinske gastronomije održat će Serhii i Vyaceslav Sovenko.

 

Na Biseru mora moći će se kušati bugarski, kao i albanski specijaliteti za koje je zadužen chef Sokol Prenga, a jednu večeru za sudionike i uzvanike organiziraju gosti iz Austrije sa svojim nacionalnim jelima pod pokroviteljstvom tvrtke QimiQ. Dodajmo da se radi o tvrtki koja, između ostalog, proizvodi prirodna i zdrava vrhnja za gastronomiju nagrađivana "Food Oscarima" kao što su, primjerice, ICD nagrada i Mercury. Njihovi premium proizvodi se mogu pronaći u 42 zemlje i nas svim kontinentima, a zanimljivo je da se prave od 99% vrhnja i 1% od goveđe želatine, te imaju halal certifikate.

Koji su novi trendovi zdrave prehrane otkriti će nam na Biseru mora tvrtka Vege & Dobro, a sve što treba znati o njokima, korčulanskim makarunima, zdravim domaćim i integralnim tjesteninama objasnit će nam uz zakusku tim agilnog solinskog proizvođača Nichi, naširoko poznatih po proizvodnji vrhunskih svježih tjestenina. Kako napraviti medaljone od telećeg filea s umakom od smrčka i šparoga s glaziranom ciklom u medu pokazat će renomirani srpski chef Ljubiša Stojanović & tim Kotanyi koji svake godine na ovoj supetarskoj manifestaciji raznim radionicama dokazuje zbog čega se radi o jednom od najpostojanijih proizvođača začina i začinskih mješavina. Kotanyi su svijet svojim začinima krenuli osvajati još 1881. godine. Naime, tad je Janos Kotányi izgradio mlin za preradu paprike u mađarskom gradu Szegedu. Već tri godine kasnije njegove su mješavine paprike osvojile Beč te je u Austro-Ugarskoj postao dvorski dostavljač začina. Danas Kotányi nudi 400-ak začina od kojih se proizvede još barem puta deset toliko začinskih mješavina i imaju podružnice širom svijeta.

 

"Primorske pijate" na Biser Mora donijeti će nam opatijski chef Kristian Kozmić, autor istoimene kuharice , a cooking show s Aurelia svježom tjesteninom izvesti će Srđana Jevtić iz Lovrana koja je pažnju javnosti privukla kuhajući u TV showu Masterchef. Taverna Riva iz Bola ove godine odlučila je posjetitelje nahraniti janjećim rižotom spremljenim po brački, a edukaciju o pripremi slastica, ovaj put dalmatinskih, vodi naša najuspješnija i najnagrađivanija slastičarka Dragica Lukin. "Rapsodija sarajevskog bureka" naziv je master classa virtuoza bosanskohercegovačke kuhinje Nijaza Hadžiabdića , "među rajom" poznatijem po nadimku Slatki", a ponovo u Supetar stiže sa svojim delicijama kultni beogradski restoran na splavi "Vodenica". U petak u hotelskoj konobi tvrtka Centaurus, najveći splitski distributer ribe, održat će u 15 sati cooking show i degustaciju, a radi se o vjernim partnerima Biser Mora uz tvrtku Nirs Trgovina, vodećeg hrvatskog distributera sitnog inventara za ugostiteljstvo, te izravnog zastupnika najvećih europskih proizvođača predmeta od stakla, porculana i inoxa. Bit će to i Electrolux sa svojim futurističkim MultiSlim pećnicama. Pokrovitelj završne "bračke večere" u petak s proglašenjima pobjednika je tvrtka Sardina iz Postira, jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, utemeljena još 1907. godine. Dakle, idući tjedan Brač nas čeka prepun događanja i kalorija. U slast i neka najbolji pobijede!

 

ZEMLJE SUDIONICI BISERA MORA 2018:

1. HRVATSKA

2. BOSNA I HERCEGOVINA

3. CRNA GORA

4. SLOVENIJA

5. MAKEDONIJA

6. SRBIJA

7. ITALIJA

8. UKRAJINA

9. SLOVAČKA

10. MAĐARSKA

11. BUGARSKA

12. FRANCUSKA

13. MALTA

14. INDIJA

15. JAPAN

16. ALBANIJA

17. TURSKA

  1. AUSTRIJA

19. BJELORUSIJA