Najveća hrvatska baza restorana i recepata

 

Malta, prekrasna otočna država, koja se nalazi na sredini Mediterana između Italije, Tunisa i Maroka, bila je domaćin 5. Mediteranskog turističkog foruma. Inicijativu za osnivanje Mediteranske turističke fondacije, pokrenulo je prije pet godina Udruženje hotelijera i restoratera Malte, a Mediteranski forum je u međuvremenu prerastao u mjesto centralnog okupljanja svih važnih čimbenika turizma s obje strane Mediterana - Europske i Afričke, a i onog djela koji je u dodiru s Azijom. Pokroviteljstvo nad Forumom je u međuvremenu preuzela predsjednica Malte Marie-Louise Coleiro Preca. Od 01.-03. ožujka 2018. preko 1000 sudionika foruma iz 39 zemalja odazvalo se pozivu Mediteranske turističke fondacije te dijelilo znanje, iskustva, probleme, inicijative za različite važne teme vezane uz turizam. Oživljavanje bogate povijesti u virtualnoj realnosti, "thinking out of the box", novi trendovi u turističkoj industriji, metode širenje dobrog raspoloženja, neke su od tema su o kojima su znalci pričali i diskutirali i pojedinačno i u duelima na improviziranom malteškom balkonu koji se nalazio na pozornici i u  javnim panel diskusijama.

Mediteranski turisticki forum

Mediteranski turistički forum

Prvog dana Foruma, jedan od 12 Master Class-ova je bio posvećen Gastronomskom nasljeđu Mediterana. Masline, grožđe, smokve, agrumi, morske ribe i mediteransko začinsko bilje su prisutni u svim zemljama Mediterana,  a različite zemlje Mediterana, stvorile su od njih posve drugačije tradicionalne specijalitete. U Grčkoj će vam primjerice ribu obavezno marinirati limunovim sokom, u francuskoj je politi umakom na bazi vrhnja, u Tunisu uz nju servirati ljuti umak harissa, u Maroku je posuti grožđicama, u Egiptu je speći skupa s lukom i papričicama. U Hrvatskoj će sve to skupa najčešće, ako je svježa riba u pitanju, smatrati svetogrđem i tumačiti da je najbolja samo prelivena maslinovim uljem, malo posoljena i lagano tijekom pečenja premazivana s uljem natopljenom grančicom ružmarina.  

Zajednički korijeni u namirnicama i njihove različite interpretacije po zemljama, obojene različitim tradicijama, kulturama, navikama, bili su tema okruglog stola kojeg je vješto vodila Marika Caruana Smith, a u kome je uz Domenica Maggia, predsjednika WAKS-a za jugoistočnu Europu, Nicole Pisani iz Engleske, Joe Vella, kulinarskog konzultanata s Malte, Alme Harašić Bremec ravnateljice Kulinarske akademije sudjelovala i urednica Gastronauta u svojstvu predstavnice medija koji prate gastronomiju u turizmu i voditeljice projekta Klub Gastronaut. Kako stvarati gastronomske priče kao posebnu vansezonsku turističku ponudu Mediterana, kako prema Sjevernoj i Južnoj Americi, dalekom istoku i Australiji zajednički  prezentirati Mediteran kao destinaciju za gastronome, kako od Mediteranske dijete, toliko popularne u Americi napraviti turistički proizvod, samo su neke od tema kojih smo se u javnoj diskusiji dotakli, spojeni mediteranskim morem i podnebljem u proizvod, koji je svaka od naših kultura obojila ljepotom različitosti i posebnosti.

sudionici panel diskusije "Gastronomsko nasljeđe Mediterana"

Na Malti se održavao i live cooking show u kome je sudjelovao s hrvatske strane Masterchef i predsjednik ŠKMER-a Željko Neven Bremec te pripremao tradicionalno dalmatinsko jelo - janjetinu s bižima (graškom). Uz njega su kuhali i spojevima okusa i namirnica priče iz svojih kultura pričali chefovi iz Egipta, Libanona i iz Malte.

Željko Neven Bremec i janjetina s bižima

Predsjednik fondacije Tony Zahra i generalni tajnik Andrew Agius Muscat su sa svojim glavnim suradnicima Mona Khalilieh Salah, Tonio Cini i Vincent Lungaro Mifsud ove godine odradili ogroman i sjajan posao, organiziravši strukovno i s popratnim programom jedinstveno događanje na pod geslom Mediterranean BLUE (Beautiful Life Unites Everyone). Prvu večer je uzvanicima u svojoj palači Verdale bila domaćin predsjednica Malte Marie-Louise Coleiro Preca, a završnica foruma održana je uz dodjelu nagrada i Mediteranski orkestar predvođen Brunom Santorijem Bisom, u fascinantnom Mediteranskom konferencijskom centru u Valletti.

predsjednica Malte Marie-Louise Coleiro Preca, generalni tajnik Mediteranske turističke fundacije Andrew Agius Muscat i Edgar Preca, suprug predsjednice Malte

U Malti su među govornicima, uz brojne top stručnjake iz turizma bili i predsjednica, premijer i ministar turizma Malte, Talebom Rifai iz UNWTO te kralj Ghane Asante Otumfuo Osei TUU II koji je impresivno ušao na Forum sa svojom protokolarnom i muzičkom pratnjom.

kralj Ghane Asante Otumfuo Osei TUU II i predjsjednik Mediteranske turističke fundacije Tony Zahra

Na Mediteranskom turističkom forumu na Malti iz Hrvatske su sudjelovali ministar turizma Gari Cappelli koji je prezentirao inicijativu za pokretanje Europskog fonda za turizam,  Jasen Mesić, veleposlanik HR u Rimu zadužen i za Maltu, Ivana Zerec, diplomatica iz Ministarstva vanjskih poslova RH na temu Žene na čelnim pozicijama u turizmu,  Iva Bahunek , direktorica UPUHH-a  koja je stručno i dinamično vodila jednu od panel rasprava, Marijana Rebic na temu Adventa kao turističkog proizvoda, Tina Čubrilo, predsjednica hrvatskog i potpredsjednica međunarodnog FIJETa, Željko Neven Bremec, Karin Mimica i Alma Harašić Bremc na temu Gastronomskog nasljeđa Mediterana  te Dario Činić iz Rovinja - jednog od gradova Mediterana.

Učesnici Mediteranskog turističkog foruma iz Hrvatske: Jasen Mesić, Iva Bahunek, Karin Mimica, Ivana Zerec, Gari Cappelli, Tina Čubrilo, Dario Činić, Marijana Rebić, Alma Harašić Bremec, Željko Neven Bremec

A ako se nađete na Malti, koja je između Italije, Tunisa i Maroka u sredini Mediterana, svakako probajte i njihove specijalitete sa zečevina, prepelicama i puževima te posjetite Vallettu, Mdinu i ribarsko selo Marsaxlok .

 

Više fotografija s Mediteranskog turističkog foruma možete pogledati na stranicama FIJET World:

Master class-ovi u sklopu Mediteranskog turističkog foruma

Prijem za sudionike kod predsjednice Malte Marie-Louise Coleiro Preca, u palači Verdala

Mediteranski turistički forum – konferencija

Dodjela nagrada uz Mediteranski orkestar u Mediteranskom konferencijskom centru

Ekskurzija za članove FIJET-a (Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu

 

Koncert Mediteranskog orkestra predvođenog Brunom Santorijem Bisom u Mediteranskom konferencijskom centru