Najveća hrvatska baza restorana i recepata

WineRi 2018. – trs je naš

2. Međunarodni eno - gastro festival WineRi održati će se 20. i 21. travnja 2018. u vremenu od 13:00 do 20:00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci (Guvernerova palača). Na festivalu će se predstaviti 85 proizvođača prvenstveno vina (na kušanje će biti ponuđeno oko 300 vina), ali i delicija - čokolade i slastica, maslinovog ulja, meda, likera i rakija, suhomesnatih proizvoda i sira iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U Vrbniku je 6. travnja 2018. održana najavna press konferencija manifestacije s koje vam prenosimo:

Novost ovogodišnjeg festivala su posebno osmišljeni prateći događanji: WIneRištajun, WineRišetemana, WineRiafterjob party i WineRiWineTasteing Festival party koji će se održavati diljem cijele županije u 10 restorana i 7 barova. Osim toga, u sklopu festivala održat će se 6 stručnih radionica, prvenstveno kako bi se predstavile autohtone sorte Kvarnera Žlahtina, Jarbola i Belica, a upoznat ćemo se sa Zvončarima (koji su pod zaštitom UNESCO-a) i tradicionalnim Bakarskim baškotom.

Festival ima i humanitarni karakter; sva prikupljena sredstva bit će donirana Udruzi za pomoć roditeljima djece s poteškoćama u razvoju »Hoću – Mogu«. Visoka poslovna škola PAR sa studentskom praksom i PAR inkubatorom, i ove je godine pomogla u organizaciji festivala, a uključivanje Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore te portala Gastronaut smatramo potvrdom maštovitosti i kvalitete provedbe naše ideje. Njihovim će se angažmanom privući velik broj potencijalnih poslovnih partnera i time olakšati proizvođačima povezivanje, umrežavanje te konačno bolji plasman njihovih proizvoda.

Svi vinari Primorsko – goranske županije okupljeni u udruge Žlahtina - predstavnici: Marinko Vladić, Ivan Katunar i Ivica Dobrinčić, Jarbola - predstavnik: Franko Ružić i Belica - predstavnik: Dejan Rubeša na konferenciji za novinare u P.Z. Vrbnik u Vrbniku jednoglasno su podržali održavanje festivala WineRi riječima: «Ovakav festival neophodan je na Kvarneru! Čeznemo za mjestom susreta nas, vinara s potrošačima - posrednicima i ugostiteljima. Mi se zapravo uz »aha marketing« tim smatramo domaćinima ovog festivala i radujemo se predstojećem događanju, druženju, razmjeni i, nadamo se, sklapanju sjajnih poslova! Trs je naš!«

Časlav Matijević, hrvatski Masterchef i vinski kum WineRi festivala naglašava da autohtone, pa čak i one anonimne sorte svakako treba pogurati u prvi plan restoranske ponude, jer konobari su zapravo najbolji edukatori i kreatori tržišta, apelirajući na sve lokalne ugostitelje da pokažu istinsko poštivanje tradicije te podršku naporima lokalnih vinara i uvrste lokalna vina na vinske karte. »Autohtone sorte Žlahtina, Jarbola, Belica i Sansigot izuzetne su kvalitete i zaslužuju više poštovanja i pažnje«, kaže Časlav.

Prisjetimo se činjenice da turističko tržište Kvarnera predstavlja 20% ukupne hrvatske turističke ponude te da je ovakvo događanje veliki doprinos povećanju raznolikosti i kvalitete destinacije. Potvrdili su nam to i Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, Ministarstvo turizma te Ministarstvo poljoprivrede svojim pokroviteljstvima.

Vjerujemo da će ovogodišnji broj posjetitelja uvelike nadmašiti dosadašnja postignuća te da će se festival iznova dokazati kao mjesto druženja i razmjene proizvođača, ugostitelja, znatiželjnika i svih vinskih zaljubljenika!, poručuju organizatori.

Službena press informacija manifestacije:

ŠTO je Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Međunarodni festivalski projekt eno – gastro festival WineRi je mjesto susreta vinara s, u prvom redu ugostiteljima, restoraterima, trgovcima, hotelijerima i svima koji participiraju u turizmu, te posjetitelja iz Primorsko – goranske i okolnih županija i turista, na kojem se na obostrano zadovoljstvo predstavlja ponuda hrvatskih, u sklopu aktivnosti Hrvatske gospodarske komore Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, i međunarodnih autohtonih proizvoda. Ideja je došla nakon što se pokazala potreba u široj javnosti i na tržištu za organizacijom ovakvog projekta koji će približiti zainteresirane strane. Ovaj bi festivalski projekt mogli nazvati i „Dionizov festival u srcu Rijeke“, dok mu je prošle 2017. godine Novi list nadjenuo ime „Oda mediteranskom načinu života“. Ovogodišnji slogan festivala je „trs je naš“. U sklopu festivala održat će se i manifestacije WineRi štajun, WineRi šetemana i WineRi WTF (wine tasting festival) party. Stručne radionice održavaju se u vrijeme održavanja festivala.

KOJI su ciljevi Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2018?

Predstaviti aktualnu ponudu, približiti proizvođače potrošačima, postati nezaobilazno mjesto susreta u pripremi turističke sezone, te razvijati kulturu vina i autohtone ponude. Nakon završetka vinogradarskih radova pozvati proizvođače vina i delicija iz Hrvatske i susjednih zemalja na susret s potencijalnim partnerima i konzumentima, te predstaviti ponudu za tekuću godinu.

TKO organzira Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Marketinška agencija aha marketing d.o.o. u suradnji s mnogim, partnerima, prijateljima, sponzorima i pokroviteljima. Ovogodišnji suorganizator festivala je Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije.

Pokroviteljstvo festivalu dali su Presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede.

Kao sponzori i suorganizatori su se uključili Primorsko – goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera, Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke, Osiječko – baranjska županija i Turistička zajednica Požeško – slavonske županije, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka i Obrtnička komora Primorsko – goranske županije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Visoka poslovna škola PAR, te Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica grada Crikvenice.

Festival ima svoju vodu – Jamnica, sir – Dukat, auto – Opel, kruh – Bakarski baškot, hotele – Jadran Rijeka i Jadran Crikvenica, dizajnera – OZF design i AD studio, zvončare – Grobnički dondolaši.

Festivali prijatelji su zagrebački Vinocom, osiječki WineOs, Opatijski Kvarner Wine Fest, Dubrovački Dubrovnik Wine Festival i Wine Vip Event.

Udruge koje podupiru festival su Udruga Žlahtina, Udruga Jarbola, Udruga Belica i Udruga Graševina Croatica.

Medijski pokrovitelji festivala su Novi list, Crikva.hr, Fiuman, Rijecan.in i Gastronaut.

TKO izlaže na Međunarodnom eno – gastro festivalu WineRi 2018?

Proizvođači vina i likera / rakija iz Hrvatske i regije, te proizvođači delicija poput pršuta i suhomesnatih proizvoda, sira i proizvoda od mlijeka, proizvođači ulja i čokolade. Izuzev navedenih proizvođača izlažu i udruge i udruženja koji okupljaju proizvođače.

Ovogodišnji izlagači su:

- OPG Ružić - Jarbola

- PZ Vrbnik

- Stobi Wines
- Šimanović vina

- Korta Katarina

- Žlahtina Nada Vrbnik

- Žlahtina Frajona Malinska

- Vina Pinkert

- Vina Antunović

- Vina Štampar

- Vina Fakin

- Vina Degrassi

- Vina Sabo

- Vina Pavlomir

- Vina Monte Rosso

- Vina Poletti

- Vina Iuris

- Vina Šipun Vrbnik

- Vina Medea

- PP Orahovica

- Vina Kopjar

- PZ Gospoja

- Vina Zigante

- Vina Trdenić

- Vina Belica (Dean Rubeša)

- Kuća vina Ivan Katunar

- Vina Franc Arman

- Vina Perak

- Vina Deklić

- Vina Skaramuča

- Vina Ritoša

- Vina Kolar

- Pjenušci Misal Peršurić

- Vina Kos Jurišić

- Vina Cattunar

- Vina Agris

- Vina Katunar

- Šafar mesnice Delnice

- Buretić Bregi

- Vina Bartolović

- Vina Capo

- Vina Brzica

- Vina Legovina

- Vina Bažon

- Vina Lunika

- Vina Tandara

- Vina Preiner

- Vina Kutjevo

- Vina Nectaris Poreč

- Iločki vinogradi

- Feravino

- Ravalico vinarstvo

- Vina Sladić

- Vina Banko

- Vina Krauthaker

- Vinarija Svjetli dvori

- Vina Josić

- Matić Vina

- Vinarija Vinum

- Vinarija Benišek Veselinović

- Vrdnik drvo

- Good spirit likeri

- Đanić rakije

- LikeRi

- Imela likeri

- OPG Vivoda

- Šimić rakije

- Kotač likeri

- Aura likeri

- Stara Sokolova rakija

KADA se održava Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Sam festival održava se petak 20. i subotu 21. travnja 2018. od 13:00 do 20:00 sati no uz festival se održavaju i druga događanja:

WineRi – 20.-21.4.

WineRi štajun – 28.2. – 21.4.

WineRi šetemana – 13.4. – 21.4.

WineRi WTF party – after job – 13.4. (sretan petak 13.)

WineRi WTF party – 20.-21.4.

WineRi edukacija – 20.4. 14:00, 15:30, 17:00, 21.4. 14:00, 15:30, 17:00

WineRi studentska praksa – 19.3.-23.4.

GDJE se održava Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

WineRi – u samom srcu Grada Rijeke u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerovoj palači)

WineRi štajun –

1. Primorska kuća (samo za proizvođače iz Primorsko - goranske županije)

2. wine & coffee bar kod Zajca

3. Klub Bačva

4. Kavana Grad

5. Boa / Privé caffe & wine bar

6. Vinoteka Frajona Rijeka

WineRi šetemana - WineRi menü

1. Restoran Kostrenka Kostrena

2. Restoran Aero steak Čavle 

3. Bistro Nava Novi Vinodolski

4. Restoran Millenium Selce

5. Restoran Rubin Crikvenica

6. Restoran Burin Crikvenica

7. Konoba Karoca Crikvenica

8. Restoran Municipij Rijeka

9. Restoran "za Kantuni" Lošinj 
10. Restoran Marina Lošinj

11.  Kavana Grad

WineRi after job WTF party

1. wine & coffee bar kod Zajca

2. Klub Bačva

3.  Kavana Grad

4. Boa / Privé caffe & wine bar

5. Vinoteka Frajona Rijeka

WineRi WTF party

1. wine & coffee bar kod Zajca

2. Klub Bačva

3.  Kavana Grad

4. Boa / Privé caffe & wine bar

5. Vinoteka Frajona Rijeka

WineRi edukacija – radionice će se održati u pedagoškom kabinetu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

WineRi studentska praksa – Visoka poslovna škola PAR Rijeka

KOJE su teme radionica Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2018?

Na radionicama će se predstaviti autohtoni proizvođači iz primorsko – goranske županije, Vinarija Iločki podrumi i Vinarija Kutjevo.

KAKO je dobio ime Međunarodni eno – gastro festival WineRi?

Ime je nastalo spajanjem vina s gradom Rijeka. Engleska izvedenica riječi vino je Wine, a Ri predstavlja Rijeku u više segmenata. Izuzev toga Winery na engleskom označava vinariju pa spajanjem i igrom tih riječi dobivamo naziv WineRi.

 

KAKO doći ili sudjelovati na Međunarodnom eno – gastro festivalu WineRi 2018?

Sudjelovati mogu svi zainteresirani proizvođači navedenih proizvoda do popunjenja izlagačkih pozicija. Ugostitelji, restotrateri, hotelijeri, posjetitelji mogu doći radionice do popunjenja mjesta (rezervacije na marketing@aha.hr), te na samom ulazu u festival kupiti ulaznice za posjetiti festival.

ZAŠTO se održava baš tada Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Travanj je vrijeme vinskih festivala!

Vinogradari se mogu posvetiti promociji svojih vina i proizvoda jer je posao u vinogradu smanjen a mlada vina su spremna za tržište. Ugostiteljima je dovoljno rano da pripreme vinske karte za sezonu koje je pred njima, a posjetiteljima, onima koji su poznavatelji vinske scene odgovara rano proljetno vrijeme.

ZAŠTO je poseban Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Rijeka kao najveći grad sjevernog Jadrana, ali i turističko tržište Kvarnera predstavlja jedno od najizazovnijih područja za proizvođače ovakvih proizvoda (prvenstveno vina, ali i likera/rakija, pršuta i suhomesnatih proizvoda, sira, ulja i čokolade). Riječka regija, misleći pritom na Primorsko – goransku ali i okolne županije, kako je rekao jedan sommelier, djevičansko je područje za vinare iz kontinentalnih ali i dalmatinskih vinskih regija. Kulturalno naslijeđe, ali i snažan gospodarski status svakako je plodno tlo za razvijanje vinske kulture i obogaćivanje svakodnevnog života tim „Dionizovim svetim kapljicama“.

Ima li WineRi 2018. humanitarni karakter?

Udruga partner WineRi 2018. je Istarska udruga Hoću – Mogu koja okuplja roditelje djece s poteškoćama u razvoju. Svi izlagači će donirati nešto od svojih proizvoda što će posjetitelji po simboličnoj cijeni od 50 kuna dobiti a taj će se iznos donirati udruzi.