Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Domaćini Gastronauta bili ovoga puta Marina i Ivan Žganjer. Restoranu Žganjer, Jaškovo, Ozalj okupili su se uz Gastronaute s namjerom da se pridruže klubu svi vodeći ugostitelji Karlovačke županije i vinari Ozaljskog vinogorja na čelu sa svojim predsjednikom Ivanom Janjčićem i savjetnicom Maricom Lončar.

Skup je otvorio voditelj kluba Mirko Krisitić, a nakon njega je prisutne pozdravila i čestitala ima na brojci od 5 restorana među vodećima na nivou Hrvatske, Karin Mimica-Ignatoski, voditeljica projekta 100 vodećih hrvatskih restorana – Restauranti Croatica. Kratki pregled povijesti Karlovačke kuhinje dao je Ivan Srakovčić, vlasnik restorana Srakovčić i između ostalog izjavio da je Karlovačka županije uvijek bila dijelom Evrope o čemu svjedoče i dokumenti o obiteljima Zrnski i Frankopan sačuvani u arhivi Franjevačkog samostana u Karlovcu. Dokumenti svjedoče i o visokom nivou kuhinje, bogatstvu začina i gozbama koje su znale potrajati danima. Uz temelj grah, krumpir, kukuruz, zelje, repu i znalačku obradu mesa Srakovčić budućnost vrhunske gastronomske ponude Karlovca vidi u divljači i ribi. Nakon Srakovčića na red je došao domaćin Ivan Žganjer koji je trebao prisutnima objasniti što čini njegovu janjetinu boljom od ostalih.

Žganjer inače janjad dovozi živu s otoka, kolje je se netom prije priprave i tvrdi da janje koje se kod njega služi za večeru još gleda zalazak sunca. Kod kupnje treba paziti za janje ima svoju masnoću, a kod priprave kaže da su najbolja bukova drva. Razvila se diskusija da lijanje treba okretati od vatre ili prema vatri, da li je bolje muško ili žensko, treba li ga premazivati i čime… Nakon diskusije predstavili su svoje kuće i vina, sponzori tekućih pitanja večeri: vinar Majetić iz Kutjeva proizvođač graševine i graševine – izborna berba; vinare Ozlja i posebnosti imogućnostiozaljskog vinogorja predstavio je predsjednik Udruge vinara, vinogradara i voćara Ozlja Ivan Janjčić, a s time kako je moguće proizvoditi dobro vino od malina upoznao je prisutne Đuro Štefančić, vlasnik Frambovina. Nakon radnog dijela svoje je kulinarsko umijeće iskazao Zlatko Maglić, kuhar kod Žganjera koji je za Gastronaute pripremio: basu, domaću dimljenu kobasica – tlačenicu, goveđu juhu s žutim rezancima, janjeću jetricu na žaru, rižoto s vrganjima, punjena teleća prsa s pekarskim krumpirom, srneći gulaš s domaćim njokima, janjetinu s mladim lukom, štrudle i frite. Uz Maglićeve specijalitete, glazbu i ples večer kod Žganjera je završilo oko 3 ujutro putnom za šankom.