Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Znate li da se na šalicama i tanjurima jedne od na svijetu najpoznatijih tvornica keramike, Rosenthal, nalaze djela našeg umjetnika Ivana Rabuzina? Inspiraciju za djela koja danas krase i oplemenjuju zidove i stolove na svim kontinentima pronašao je u vizurama svoga kraja, oko rodnog mjesta Ključa kod Novog Marofa. Njegovi karakteristični pejzaži punih kružnih oblika i umjetnička djela na kojima je cvijeće često veće od cijelog sela, osvojili su svijet, a mjesta njegovih inspiracija danas privlače umjetnike na likovne kolonije i Rabuzinove dane u kraj između Novog Marofa i Brezničkog huma. Kao što je Rabuzin svojim radom učinio da se o njegovom kraju čuje posvuda, njegov kraj mu to danas vraća učinivši njegov rad centrom brenda Novog Marofa. Ono što se događa od kulture u kraju, događa se najčešće u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu čiji je slogan „Grad u kojem se piše kistom.“.

Vozeći se autocestom između Zagreba i Varaždina, možda ste s ceste zamijetili neke stare utvrde i srednjevjekovne građevine. Pa nemojte se samo voziti, ponekad i skrenite s puta. Na potezu između Novog Marofa i Brezničkog huma dočekati će vas iznenađenje od sačuvanog bogatstva povijesne ostavštine - srednjevjekovni grad Grebengrad, Dvorac Erdödy, utvrde Paka i Bela, Crkva blažene djevice Marije iz 15.st. koju povezuju s templarima, dvorci Bela I i Bela II., arehološko nalazište i etno parkom Gradišće… Osim onoga što im je prošlost ostavila, Novi Marof i Breznički hum imaju danas sreću da ih vode ljudi vole svoj kraj, a i znaju se prijaviti na međunarodne projekte, tako da prošlost polako postaje atraktivan turistički proizvod.


Od gastronomskih manifestacija preporučamo Dane vrganja u Paki i i Dane pere - lokalnog kolača s nadjevom od domaćeg sira, vrhnja i kukuruznog brašna, čiju se pripremu prezentira u Etno parku Gradišće.


Kraj je i bogat vinovom lozom, a u njemu se proizvodi i Misno vino koje je bilo odabrano za kalež Svetoga Oca Bendikta XVI. tijekom služenja mise na Hipodromu u Zagrebu. Proizvodi ga Vinarija Šafran iz Brezničkog huma, a proizvodi i bijela vina iz sorti graševina, rajnski rizling, manzoni, pinot sivi, sauvignon, traminac mirisavi i muškat žuti te crvenu kupažu lovrijenca, portugisca i blauburgera.

Između Novog Marofa i Brezničkog huma, nalazi se Kuća magične trave – proizvodnja prirodne kozmetike, koja organizirane grupe dočekuju likerom od mente. Obitelj Jakopović su samonikle i uzgojene ljekovite biljke njihovog kraja inspirirale na proizvodnju ekološki čiste kozmetike, pune mirisa prirode i eteričnih ulja koja biljke u sebi sadrže.

Hrvatska je puna skrivenih aduta i potencijala, a jedna od misija članova Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i FIJET-a Hrvatska je otkrivanje manje poznatih destinacija i širenje informacija o onome što tamo zateknu. Tako je i ovogodišnja skupština turističkih novinara održana tijekom studijskog putovanja u Novi Marof i Breznički hum – u kraj čije su livade Rabuzina inspirirale na umjetnička djela, obitelj Jakopović na proizvodnju prirodne kozmetike, vinariju Šafran na misna i druga vina, a gradonačelnika Novog Matrofa Sinišu Jenkača, direktoricu TZ Novi Marof Renatu Horvatić i načelnika općine Breznički Hum Zorana Hegedića da puni ljubavi intenzivno rade na valorizaciji, oplemenjivanju i infrastrukturi prirodne i povijesne baštine, pretvarajući naslijeđeno u atraktivne turističke potencijale.

Karin Mimica