Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Na prijedlog voditeljice projekta Restaurant Croatica Karin Mimice - Ignatoski, te na poziv Petra Holjara iz Zlatnog zalaza, okupli su se vodeći ugostielji, vinari i novinari na Rabu da protresu zajedničke teme i udruže pozitvne snage. Karin je predložila naziv projekta koji objedinjava - Klub Gastronaut.

10. prosinac Kuća domaćina hotel – restoran Zlatni zalaz, Supetrska draga na Rabu dočekala je Gastronaute s muzikom i tancom KUD San Marino i coctalima koje je pripravljao Evropski prvak barmena. Nakon pozdravnih govora domaćice Mirjane Holjar i Mirka Kristića uslijedila je večera od 8 sljedova među kojima su bili i Rolada od hobotnice, Juha sa škampima i porilukom, Rižoto od dinje , Riba u blitvi… Vina je s jelima usklađivao Ivica Mandić, predstavnik sponzorske kuće PP Orahovica. Najviše uspjeha od vina je imao vrhunski Zeleni silvanac.

11. prosinac Za doručak su služene Slane pržene pogačice, Pogače sa slanom ribom i Fritule. Nakon doručka su se Gastronauti prošetali do najstarije mlinice u Evropi koja još uvijek radi. Po povratku u hotel počeo je radni dio: okrugli stol na temu «Povijest rapske kuhinje». Predavanje je održao Petar Holjar, a uslijedila je diskusiju. Narednu diskusiju potegli su samoinicijativno prisutni vinari i ugostitelji o točenju buteljiranih vina u restoranima. Vinari su se žalili na previsoku cijenu koju vina dosežu u restoranima, a ugostitelji na često lošu kvalitetu čepova boca zbog koji gosti vraćaju vina, a vinari ne priznaju reklamaciju. Predstavnik Agrolagune, Valter Valenta izjavio je da oni priznaju reklamacije i potom šalju vina na analizu kako bi se ustanovilo što je uzrokovalo kvarenje. Jedan od problema koji je prisutne činio kolektivno nezadovoljnim je zakon koji brani točenje buteljiranih vina "na dec" čime bi se lakše omogućilo gostu da kuša vino i da ga mijenja ovisno o jelu. Dogovoreno je da će Gastronati zajednički sakupiti argumente o besmislenosti takvog zakona. Nakon Okruglog stola uslijedio je ručak: bogata mornarska juha, crni špageti, riba na pekarski i rižoto od manjuga. Diskusija se dalje razvila na temu manjuga (maginja) i mogućnosti njihovog konzerviranja. Manjuge su voće koje sazrijeva na Rabu u prosincu, nešto su veće od trešnje, imaju kožu jagode i slatko-kiselkast okus. Manjuge su slabo poznato voće jer se mora konzumirati unutar dva dana od berbe. Za većinu Gastronauta ove je bio prvi susret s njima i oduševljenu su zaključili da će jedne od narednih godina na Rabu organizirati berbu i zajednički pokušaj konzerviranja manjuga. Što i kako s manjugama bila je tema u nastavku programa uz degustaciju vina na vožnji brodom Petra Holjara uz rapsku obalu. Na večeri od 9 sljedova pridružili su se Gastronautima i turistički djelatnici otoka Raba. Između ostalih specijaliteta servirani su Rapsko sočivo, Rapska pašticada s njokima, Janjeći but s jabukama i Glazirane manjuge.

12. prosinca Nakon domaćeg Rapskog doručka, uslijedila je zajednička šetnja gradom Rabom, uz upoznavanje s kulturnim znamenitostima. Po povratku u hotel Gastronauti su se posvetili međusobnim poslovnim dogovorima. Uslijedio je ručak od sedam sljedova među kojima su bili i Riblja rolada, Lasagne s frangulama, Bijeli brodet od tune, Škampi i školjke Sv. Kristofer i Palačinke s ananasom. Nakon fantastičnog ručka koji je vinima pratila porečka Agrolaguna, Gastronauti su se uz dogovor da se što prije skup ponovo locira na Rabu uputili na kopno. U nastavku programa bio je posjet vinariji Studec u Bribiru, a upoznavanje s njihovim vinima Valis Solaris (malvazija), Dijana (pinot bijeli) i prošek vodio je poznati enolog i autor brojnih knjiga o vinu Ivan Sokolić. Gastronauti Marina i Ivan Žganjer pozvali su svoje klupske kolege da sljedeći skup održe u njihovom restoranu Žganjer u Jaškovu kraj Ozlja.