Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Nakon završetku ciklusa regionalnih natjecanja kuhara koji se održavaju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, SKMER organizira u Makarskoj interregionalno natjecanje kuhara europskih regija – IKKER kao vrhunac svih natjecanja na kojem će se proglasiti najbolji interregionalni kuhar te godine. Osim natjecanja tijekom manifestacije se odvijaju gastro ture, uz prezentaciju lokalnih autohtonih jela i proizvoda za sudionike, razne edukacije, cooking show-i i zabavni program.

Danas je u Splitu održana najavna press konferencija kojoj su nazočili: Željko Neven Bremec, predsjednik udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija; Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika grada Makarske; Drago Nosić, direktor hotela Miramare i Biokovo, Makarska; predstavnici medija i predstavnici organizatora. PRESS RELEASE prenosimo u cijelosti:

IKKER 2018 – U makarskom hotelu Miramare natjecanje za prestižnu titulu najboljeg kuhara regije (12.-13. veljače 2018.)

Četvrto izdanje Interregionalnog kupa kuhara europskih regija - IKKER 2018 u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) dovodi u Makarsku deset vrhunskih chefova koji su na raznim natjecateljima u svojim državama osvojili prva mjesta i ovim se bore za titulu "najboljeg kuhara regije". IKKER-om poslovično će se najaviti skoro otvaranje turističke sezone u hotelu Miramare te na širem području Makarskog primorja, a pokazat će se i što su trendovi u kulinarstvu, te da se Grad Makarska kao domaćin ovakvih natjecanja profilirao ne samo kao turistička perjanica srednje Dalmacije, nego kao ambasador nove dalmatinske gastronomije.

"Čestitamo svim finalistima koji se natječu na IKKER-u jer svojim su prijašnjim nastupima pokazali kvalitetu i izborili plasman za ovo prestižno natjecanje koje i ove godine dovodi ponovno u neraskidivu vezu vrhunsku gastronomiju i Makarsku kao vrhunsku turističku destinaciju. Osim što se IKKER-om najavljuje nova turistička sezona, inspirirat će se nove kreacije na tanjurima i u jelovnicima, snažiti gastro scena i Makarsku čvršće vezati uz vrhunsku gastronomsku ponudu. IKKER je pozivno natjecanje - jedino na koje se kuhari ne mogu sami prijaviti već svojim radom, zalaganjem i postignućima u godini koja je prethodila ostvaruju pravo na sudjelovanje" - istaknula je organizatorica Alma Harašić Bremec.

Dodajmo da će kuhari koji se nadmeću pokazat kako se snalaze u natjecateljskim boxovima, ali i prezentirati svoj rad medijima i publici što je novina od ove godine. Među natjecateljima su dosadašnji prvaci IKKER-a poput Imoćanina Jadrana Grančića koji odnedavno kuha u prestižnom splitskom hotelu Park, a svojim je kombinacijama autohtonih namirnica, tradicije i modernog načina serviranja pobijedio na ovom natjecanju lani. Tu su Nikola Mishkovski, chef prestižnog hotela Kamik u Skoplju, kao i osvajač brojnih kuharskih titula u regiji Dragan Šljivić iz banjalučkog restorana Monogram. U hotel Miramare stiže i talijanski chef Marc Pavel, crnogorski prvaci Ivana Delić i Marko Stanišić, nagrađivani makedonski kuhari Zoran Majnovski i Aleksandar Simjanovski. Iz Novog Sada dolazi Ana Milošević s tamošnje Katedre za gastronomiju Departmana za Geografiju, Turizam i Hotelijerstvo pri PMF-u, a domaće snage predstavlja Damir Tomaš, šef kuhinje makarskog hotela Meteor, inače pobjednik na lanjskom Grand Gourmetu u Makarskoj.

Da im neće biti lako, pokazuje i sastav žirija u kojem su kuharska legenda Stevo Karapandža, slovenski međunarodni sudac Iztok Legat, Vuko Mitrović - predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore kao i nagrađivani bosanskohercegovački kuhar Hamid Hadžić, inače Internacionalni vitez kulinarstva Jugoistočne Europe. U žiriju su iskusni makedonski chef Zoran Krsteski, te ŠKMER-ovi reprezentativci Marija Lulić, Antun Nišević, Hrvoje Zirojević i Željko Neven Bremec.

Nakon što smo pobrojili vinovnike ovog natjecanja, red je da i pojasnimo što nam donosi ovaj IKKER. Dakle, prvog dana natjecanja, 12. veljače, kuhari će se morati iskazati na 15-ominutnom intervju koji će im donositi bodove za ukupni plasman. Tom prilikom će pred novinarskim žirijem koji čine Karin Mimica (Gastronaut.hr, voditeljica projekta "100 vodećih hrvatskih restorana" ), gastro blogerica Aleksandra Ignatoski i Mak Jovanović (Gastrobajter.hr, 24 sata) natjecatelji predstaviti sebe, objekt u kojem rade, te jela koja će pripremati na natjecanju. Ocjenjivat će im se javni nastup, kao i odnos s publikom koja će ih gledati tijekom kulinarskog dijela natjecanja idućeg dana.

Drugog dana kreće se natjecanjima u "boxu", a u 120 minuta žiri će pomno pratiti pripremu jela i serviranje, kao i "mise en place (prevedeno s francuskog: sve na svojem mjestu)"što podrazumijeva pripremu i organizaciju namirnica, pribora i posuđa prije kuhanja.

Kuhari će dobiti zadane namirnice, a mogu koristiti i pet svojih kako bi pripremili natjecateljski meni u 3 slijeda: juhu, toplo ili hladno predjelo, te glavno jelo. Dužni su "izbaciti"četiri istovjetna tanjura svakog jela - za žiri, izložbeni stol i degustaciju posjetitelja s time da juhu moraju servirati nakon 60 minuta od ulaska u box, predjelo za 80 minuta, a glavno jelo u roku od 100 do 110 minuta.

Uz natjecanje na IKKER-u će se organizirati stručne edukacije te prezentacije autohtonih jela Makarske, Dalmacije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na dvjema tematskim večerama. Na ovaj način će se građanima Makarske i posjetiteljima približiti kultura, običaji i gastronomija zemalja iz kojih dolaze natjecatelji te grada Sarajeva koji je ovogodišnji domaćin svečane večere uz dodjelu nagrada. Posebno izdvajamo atraktivne edukacije za ugostitelje s područja Makarske, dolazak predstavnika struke i institucija, te sudjelovanje velikih imena kulinarstva. Tako će prvog dana IKKER-a od 9 do 13 h Mathias Mosser, executive chef austrijske tvrtke QimiQ, a nekad kuhar prestižnih bečkih i salzburških restorana, održati edukativnu radionicu o tome kako kreirati nova jela i naučiti kako ih pripremiti u skladu sa suvremenim trendovima i očekivanjima gostiju. Dodajmo da je QimiQ, obiteljska tvrtka koja proizvodi prirodna i zdrava vrhnja za gastronomiju i prateće proizvode koji se mogu pronaći u 42 zemlje i na svim kontinentima. IKKER je odlična prilika vidjeti kako se od njihovih proizvoda koji su osvajali svjetske "Food Oscare", mogu spremiti vrhunske paštete, umaci i deserti.

NATJECATELJI

RESTORAN/HOTEL

ANA MILOŠEVIĆ

DEPARTMAN PMF-a ZA GEOGRAFIJU TURIZAM I HOTELIJERSTVO, NOVI SAD

ALEKSANDAR SIMJANOVSKI

RESTORAN BOKO, GEVGELIJA, MAKEDONIJA

IVANA DELIĆ

HG BUDVANSKA RIVIJERA, BUDVA, CRNA GORA

JADRAN GRANČIĆ

HOTEL PARK, SPLIT

DAMIR TOMAŠ

HOTEL METEOR, MAKARSKA

DRAGAN ŠLJIVIĆ

RESTORAN MONOGRAM, BANJA LUKA

MARC PAVEL

GOSTILNA LEBAN V BAZOVICI, TRST, ITALIJA

MARKO STANIŠIĆ

HOTEL PALAS, BUDVA, CRNA GORA

NIKOLA MISHKOVSKI

CHATEAU KAMNIK WINERY, SKOPJE, MAKEDONIJA

ZORAN MAJNOVSKI

RESTORAN ESTEL, SKOPJE, MAKEDONIJA