Meksičko-ciladička fusion večera na 6. Premier Gastronomy Festivalu
Za top kvalitetu gastronomije koja podrazumijeva i dobro poznavanje filozofije i sljubljivanja namirnica, načina priprave i praćenje svjetskih trendova, nužna je kontinuirana edukacija. Tvrtka Gastronomy Essentials iz Grčke, već godinama za kuhare koji uvijek žele znati više, organizira edukacije s top kuharima pa su tako ove godine na 6. Premier Gastronomy Festivalu koji se održao 07-18. studenog 2017. u Banskom, u Bugarskoj, u Premier Luxury Mountain Resortu kao partnere za dnevne edukacije pozvali Le Cordon Bleu Pariz, Le Cordon Bleu Mexico i Le Cordon Bleu Peru, a u večernjim satima omogućili da svoje vještine pokažu na prezentacijskim večerama chef-ovima Chronis Damalas - Japansko/Brazilsku degustacijsku večeru, chef-u Thanos Stasinos - Nikkei (fusion) večeru s japansko – peruanskim okusima, chef –u Mario Perez Sanchez - Tropsku Peruansku večeru i chef-ovima Athinagoras Kostakos i Alexis Zopas Mexican-Cycladic fusion večeru.
Donosimo prezentacijski meni koji su za završnu prezentacijsku večeru pripremili chef-ovi Athinagoras Kostakos i Alexis Zopas iz restorana Scorpios s Mikonosa.
Mikonos je otok u Grčkoj, vrlo trendi, vrlo fancy i za zadobiti ozbiljnu pažnju posjetitelja Mikonosa, potrebno je dati nešto originalno, nešto novo, nešto vrhunski što objedinjuje okuse kraja u kombinaciji sa začinima iz drugih krajeva svijeta. Ekipa iz Scorpiosa nam se pohvalila da na meniju ima 30-ak jela-meka za posjetitelje Mikonosa. Chef Alexis Zopas najviše se posvećuje holističkoj kuhinji, a za prezentacijsku večeru, odabrao je skupa sa svojim menađerom ugostiteljstva Athinagoras Kostakos spojiti okuse Ciladičkih otoka sa začinima Meksika.
Evo koji su meni prezentirali:
MEZE
• Taramas (namaz od dimljene ikre) s limunom
• Hummus s limunom
• Salata od grilanih patlidžana i paprika
• Feta sir začinjen orasima i dimljenom paprikom
uz koje su posluženi pikantne tortilje
PASION FRUIT BURRATA
(s preljevom od citrusa, svježom mentom, čilijem i kruhom od kiselog tijesta)
SCORPIO CEVICHE
(riblji ulov dana na salatu s crvenim lukom, čilijem, korijanderom, dinjom, svježim bosiljkom, rajčicama)
HOBOTNICA S ROŠTILJA
(s divljim origanom - infuzijom ekstra djevičanskog maslinovog ulja uz polako kuhani luk i paprike)
RIBA U DRUŠTVU BADEMA, LIGANJA, SVJEŽEG KORJANDERA, ČILIJA I DRUGOG BILJA
JANJETINA U HRSKAVOJ KORICI OD BILJA S POLPETOM OD ŽITARICA
YOGURT PAVLOVA
(meringuva, šumsko voće, grčki jogurt i med)
S vinima iz različitih krajeva svijeta, ovu je večeru pratila tvrtka Bibendum koja je najveći uvoznik vina u Bugarsku, a vina je prezentirala Elena Neykova.
Domaćin večere i suorganizator 6. Premier Gastronomy Festivala bio je Premier Mountain Luxury Resort, ponosni član ERMIA HOTELS & RESORTS u Banskom.
Sljedeća manifestacija koju organizira Gastronomy Essentials je Xenia Gastronomy Summit koji se 25.-27.Studenog 2017. održava u Ateni.
Izvješćuje: Karin Mimica
Fotografije: Iosifina Svania
Vezane objave:
Peruanska kuhinja i chef Gregor Funcke, edukator Cordon Blue Peru