Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Mnogo dobre hrane, mnogo dobre glazbe, ljetne vrućine su napokon popustile, a ljudi se ležerno druže na otvorenom. Baš tako bi trebala izgledati subota 9. rujna kod riječkog kompleksa Benčić gdje se upravo „kuha“ novi festival, Porto etno. Hranu će za posjetitelje spremati čak 15 nacionalnih manjina i društava prijateljstva Rijeke i Primorsko-goranske županije te će nastupiti pet sjajnih world music bendova i izvođača koje je birao umjetnički direktor Porto etna, poznati jazz etno glazbenik Zoran Majstorović. Zna se i da će dan proteći u zajedništvu, jer Rijeka je ipak „Luka različitosti“.

Porto etno festival je glazbe i hrane u organizaciji Grada Rijeke, i Društva Rijeka 2020 koje priprema najznačajniji tekući riječki projekt, projekt Europske prijestolnice kulture. Suorganizatori su Interdisciplinarni kolektiv Manufaktura a partneri festivala Plovdiv EPK 2019, Talijanski konzulat, KUD Bazovica i SKD Prosvjeta.

Festival je izrastao iz dva desetljeća duge tradicije manifestacije Etno smotra - Dani nacionalnih manjina u Rijeci, a u 2017. godini pridodan mu je šarm kuhinje na otvorenom, mladenački polet i nova „vruća“ riječka lokacija, kompleks Benčić. Upravo u Benčiću do kraja će se rujna smjestiti Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a do 2020. godine, kad će kultura u potpunosti ovladati Rijekom, i Dječja kuća, Muzej grada Rijeke i gradska knjižnica.

Prostor ispred bivše tvornice Rikard Benčić među Riječanima je već neko vrijeme popularan, pa se očekuje da će se dupkom napuniti i 9. rujna. Program počinje u 18 sati, s radionicama, izvedbenim točkama i programom za mališane. Kuhinja se „otvara“ u 19 sati, a za kušanje brojnih specijaliteta koje spremaju nacionalne manjine i društva prijateljstva ovih prostora bit će potrebno izdvojiti 10 kuna, što je ujedno i cijena „pjata“ za kušanje. U 20 sati festival će službeno biti otvoren, a nakon njega slijedi glazbeni program.

Otvorit će ga posebno za ovu priliku formiran Porto etno orkestar koji čine poznati jazz i etno glazbenici Rijeke, Istre i Kvarnera, Zoran Majstorović, Branimir Gazdik, Bojan Skočilić, Dorian Cuculić, Zvonimir Radišić, Robert Mikuljan i Luka Vrbanec.

Porto etno orkestar bit će i glazbena pratnja slovenskoj umjetnici Niki Solce čiji istovremeno nježan i snažan glas te autorska glazba koja se oslanja na narodnu glazbu svijeta, ostavljaju snažan utisak.

Dašak talijanskog juga u Rijeku donose Arakne Group. Alberta Sergija (vokal i tamburello), Aleksander Ipavec (harmonika), Zoran Majstorović ( gitara, oud), Simone Serafini (kontrabas), Matej Špacapan (truba) i Tomaž Nedoh (saksofon) izvode arije, serenade, tammurriate, tarantelle i stornella, ili drugim riječima, vruću i ritmičnu mediteransku glazbu.

Teško će biti ne zaplesati i kad se nakon njih na pozornicu popne poznati srpski pijanist Vasil Hadžimanov koji tradicionalne balkanske ritmove spaja s modernim muzičkim stilovima (jazzom, funkom, rockom...) a kojeg će u Rijeci također pratiti Porto etno orkestar.

Glazbeni program zatvorit će bugarski „feštari“, Karandila Gypsy Brass Orchestra čija je ritmična okosnica Balkan a melodijska tradicionalna bugarska glazba.

Za hranu i podršku festivalu zaslužni su SKD Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Zajednica Roma “Romska budućnost”, Vijeće žena Islamske zajednice, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Zajednica Albanaca PGŽ, Matica slovačka Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Židovska općina Rijeka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Savez Crnogoraca Hrvatske, Ruski dom Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Zajednica Ukrajinaca UKPD Dnjipro, Expats Rijeka i Are You Syrious?.