Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U Ninu se 15. i 16. srpnja 2017. na Ljetnoj pozornici kod crkve Sv. Križa, održava 15. Šokolijada - gastronomska manifestacija s dodatnim zabavno – glazbenim programom i sajamskim priredbama.

Šokol je jedinstveni gastronomski proizvod koji se od davnina proizvodi u samom Ninu i ninskom kraju. Inače, šokol - za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom. Turistički radnici su u 2003. prepoznali potrebu da se pokrene manifestacija kako bi se sačuvala tradicija izrade ovog autohtonog ninskog proizvoda i kako bi se šokolari natjecali i zajedno s turistima zabavljali. Šokol je postao gastronomski brend zadarske regije, a prepoznat je kao iznimno vrijedna delicija na tlu Hrvatske.

Po svojim organizacijskim elementima to je složena i jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj: od animacije stanovništva, natjecateljskog programa, nabavke svježeg mesa,organizacije etno zabavnog programa, sajamske priredbe i dr. koja započinje u siječnju i završava u srpnju. Manifestacija je pokrenuta prvenstveno radi očuvanja tradicije nematerijalnog kulturnog dobra, vještine izrade šokola, a pored natjecanja šokolara i zabave turista na Fešti od šokola se posjetitelji upoznaju s tom jedinstvenom hrvatskom gastro delicijom koja je očuvana zahvaljujući usmenoj predaji obiteljskog recepta u obiteljima ninskog kraja.

Ova nadaleko poznata gastro priča svake godine privlači 5000 - 7000 posjetitelja.

Organizator manifestacije TZ Nin je u siječnju podijelio blizu pola tone svježe svinjske vratine iz domaćeg uzgoja natjecateljima u pripremi šokola iz NIna i okolnjih mjesta.