Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Rijetki su gradovi na svijetu koji su dobili naziv po posudi u kojoj pripremaju hranu. Kazan  je naziv za veliku posudu za kuhanje - za kotlić. Kazan je grad u Rusiji, glavni grad republike Tatarstan.  U Kazanu ima i jela iz kazana.

U Kazanu će vas uvući u legendu s povijesnim kontekstom o prelijepoj kraljici Kazana Söyembikä koja se odbijala udati za ruskog cara Ivana Groznog te mu pod političkim pritiscima postavlja uvjet da će biti njegova, ako u sedam dana sagradi kulu od sedam katova. Ivan Grozni je to napravio, a ona se odmah potom s nje bacila. Ta je kula na Kazanskom Kremlju u društvu s drugim impresivnim građevinama od kojih svaka nosi u sebi priču svog djelića turbulentne povijesti grada.

Puno je u Kazanu povijesnih građevina, puno povijesnih priča, a jedna koju građani Kazana – Rusi i Tatari rado ističu je proglas carice Katarine Velike o jednakopravnosti svih religija.  Ponosno jedna preko puta druge na Kazanskom Kremlju stoje pravoslavna katedrala Blagoveshchensky i Kul Sharif džamija, natječući se jedino ljepotom svojih vizura i unutrašnjeg uređenja. Jednakopravni, u kvalitetnom suživotu, Tatari i Rusi i danas isprepliću svoje kulture i tradicije  te čine jedinstvenu turističku destinaciju u kojoj se prošlost i sadašnjost isprepliću s najinovativnijom tehnologijom i turističkom ponudom koja omogućava i turistima da zakorače u prošlost Kazana.

Zmajevi, zaštitnici kula, velebnih građevina od kojih svaka nosi priču koju turistički djelatnici znaju lijepo ispričati, dio su bajke u kojoj i danas možete sudjelovati ne samo fotografiranjem i posjetom njihovoj unutrašnjosti već i isprobavanjem odjeće tog doba, učenjem priprave specijaliteta i doživljajima u virtualnoj stvarnosti.

Spoj tehnoloških mogućnosti i povijesti može se najbolje osjetiti u  interaktivnom muzeju i izložbenom centru Panorama. Primjerice dok pored vas na platnu šeću poznate osobe, kamera je namještena tako da ste i vi dio te snimke. Sve povijesne faze grada su tehnički oživljene, a vi adaptirani u priču.

U priču će vas odvesti i okusi i odjeća, pa tako odjeću različitih povijesnih epoha možete probati u Starom tatarskom selu – pitoresknom turističkom kompleksu u centru Kazana, a u Starom tatarskom naselju (Staro-Tatarskaya Sloboda) održava i mala škola pripreme Kazankih specijaliteta.

Jedan od najpoznatijih narodnih specijaliteta je  echpochmak  u obliku trukuta zapečeno tijesto nadjeveno govedinom, lukom i kuhanim krumpirima sa začinima. Turisti uz vodstvo profesionalnih kuhara mijese, slažu, peku, a potom naravno i konzumiraju svojih ruku djelo.

Obrok najčešće započinje salatom u kojoj su uz povrće i komadići mesa, ribe i jaja. Potom slijedi obavezna juha ili u kazanu ili glinenim čupu pripremljeno i servirano kuhano meso, povrće, gljive.

Jelo servirano u ćupu je u manje svečanim prigodama ujedno i cjeloviti obrok, a na banketima tek jedan od sljedova. 

Za Kazansku kuhinju su karakteristična jela s punjenim tijestom - sa slatkim i slanim nadjevima,  a slane varijante često sadrže uz meso i povrće u nadjevu i kuhani krumpir.  

Mesna posebnost na raskošnijim ručkovima i večerama su specijaliteti sa konjetinom pripravljeni na različite načine - od konjskih suhomesnatih narezaka, konjskih gulaša, komadića konjetine nabodenih na sablje do konjskih bifteka.

Slastice su također najčešće na bazi punjenog tijesta, ali sa slatkim nadjevima te različitih kombinacija sa medom i sušenim voćem od kojih je najpoznatiji chak-chak – frigani med u obliku piramide kojeg se prodaje i u specijaliziranim dućanima, na kioscima i u dizajnerski dotjeranim pakiranjima.

 Ono što me iznenadilo je da u Tatarstanu nisam srela nikoga od lokalnog stanovništva tko je čuo za ono što mi zovemo tatarskom biftekom (sirovo sjeckano meso sa začinima), dapače, zgrozili su se na samu ideju o konzumaciji sirovog mesa.

Kremlevskaya Naberezhnaya je rivijera Kazana uz rijeku Kazanku. Na tom šetalištu punom kafića i restorana koje od rijeke razdvajaju vodoskoci, nalazi se i restoran Bakča,  jedan od najboljih restorana u Kazanu.

Svako jelo je tamo doživljaj sjajne sinergije scenografije serviranja i autentičnih okusa s top uslugom.

Kazan možete razgledati i s riječne strane - vožnjom po rijeci Kazanjki u replikama starih lađa. Brižni će vas domaćini za svaki slučaj oboružati prslucima za plivanje.

Bilo života grada je kvart oko glavne pješačke ulice Bauman kojoj je od hotela najbliži Doubletree by Hilton.

U široj okolici Kazana nalazi se još jedna građevina koja vrijedi posjetiti i koja zaslužuje poštovanje svih tolerantnih ljudi svijeta - Hram svih religija (16 ih je arhitektonski simbolično objedinjeno). Osmislio ga je umjetnik Ildar Hanov i započeo njegovu izgradnju prije 25 godina

Zbog svoje specifične bajkovite ponude u kojoj se isprepliće staro i novo uvlačeći turiste u poseban tatarski svijet, Kazan je u svibnju ove godine dobio Zlatnu jabuku - ekvivalent Oskara koji dodjeljuje Međunarodna federacija turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET. Povodom tog svečanog događanja, Komitet za turizam Kazana na čelu s direktoricom Dariom Sannikovom i FIJET Russia organizirali su studijsko upoznavanje s bogatim spektrom turističkih potencijala svoga kraja za delegaciju FIJET-a. Svečana dodjela je održana u zgradi u obliku Kazana - kotlića.