U izdanju Abisala, biblioteka Gastronaut je promovirano novo, 22. tiskovno i on-line hrvatsko i izdanje knjige "100 vodećih hrvatskih restorana - i njihovi recepti 2017./2018."
Ovo godišnje izdanje u kome su restorani prezentirani tekstom,slikom i receptima kućnih specijaliteta rezultat je istraživanja kojim je u 2016. godini obuhvaćeno preko 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj. Projekt "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica" iniciran je 1995. godine i od tadanastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude. Starija izdanja možete prelistati ovdje.
100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica. Novo dizajnirane naljepnice Restaurant Croatica imaju u sebi i QR kod koji vodi direktno na on-line izdanje knjige.
Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno 2508 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala, struka na terenu i članovi Časnog odbora nakon pregleda detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana.
Dodjela plaketa je održana je 20. Lipnja 2017. na Trsatu u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili:
u ime Ministarstva turizma ministar Gari Cappelli preko pisma koje je pročitao savjetnik projekta Nikola Serdar
Tina Ćubrilo, predsjednica Hrvatskog FIJETa i potpredsjednica međunarodnog FIJET-a (Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca o turizmu)
- za Primorsko-goransku županiju, zamjenica župana Marina Medarić
- za TZ Primorsko-goranske županija Anđelka Kusturin
- za Udrugu hrvatskih restoratera, Pave Jerković
- Član Časnog odbora Nikica Karamarko
- Voditeljica projekta i urednica izdanja, Karin Mimica
Program je vodio Siniša Križanec, a u ime ugostitelja se zahvalio Zlatko Puntijar.
Nakon dodjele plaketa, uslijedio je domjenak u restoranu Trsatika uz klapu Volosko na kome se moglo kušati specijalitete pripremljene s proizvodima naših sponzora: paletu Dukat proizvoda uključujući iz sireve međunarodnih brand-ova President i Galbani te naravno Sirele; proizvode iz asortimana Podravke; jela s bakalarom Milena; suhomesnati asortiman Buretić Bregi i jela s tartufima Zigante.
Na kušanje su se nudila sjajna vina: Cattunar, Deklić, Florijanović, Matić, Udruga Graševina Croatica, Brzica, D-faktor, Pavlomir, PZ Kuna, PZ Svirče, Rossi, Darna, Sirotić , Sladić, Visintin i Zigante te nagrađeni likeri Darna i ekološke voćne rakije D-faktor.
Gosti su se mogli upoznati i s paletom proizvoda: Kotanyi, All4wine i Aura Steril.
Hvala svima na doprinosu u organizaciji i atmosferi promocije te sjajnom poslovnom i ljudski toplom druženju.
Knjiga je dostupna preko portala i uskoro će biti distribuirana u knjižare.
Iz projekta 100 vodećih hrvatskih restorana, nastao je prije 18 godina Klub Gastronaut koji je u proteklih godinu dana održao svoje skupove u Međimurju, Pečuhu, Vilanyu, Rijeci i Rogoznici, organizirao razne Gastronaut edukacije za ugostitelje te dao podršku brojim drugim gastronomskim i enološkim događanjima. Uska suradnja s medijima koji prate gastronomiju u turizmu (FIJET i Zbor turističkih novinara HND), Udrugom restoratera Hrvatske i Savezom kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) doprinijeli su još jednoj uspješnoj godini punoj sinergije zaljubljenika u gastronomiju.
Galeriju fotografija s dodjele plaketa i promocije knjige možete pogeldati ovdje.