Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U izdanju Abisala, biblioteka Gastronaut je promovirano novo, 22. tiskovno i on-line hrvatsko i  izdanje knjige "100 vodećih hrvatskih restorana - i njihovi recepti 2017./2018."

Ovo godišnje izdanje u kome su restorani prezentirani tekstom,slikom i receptima kućnih  specijaliteta rezultat je istraživanja kojim je u 2016. godini obuhvaćeno preko 2500 samostalnih  i hotelskih restorana u Hrvatskoj. Projekt "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica" iniciran je 1995. godine i od tadanastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude. Starija izdanja možete prelistati ovdje.

100 vodećih hrvatskih restorana dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica. Novo dizajnirane naljepnice Restaurant Croatica imaju u sebi i QR kod koji vodi direktno na on-line izdanje knjige.

Izborima je u tri kruga bilo obuhvaćeno 2508 restorana u Hrvatskoj – glasovali su posjetitelji portala, struka na terenu i članovi Časnog odbora nakon pregleda detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana.

Dodjela plaketa je održana je 20. Lipnja 2017. na Trsatu u Rijeci pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili:

u ime Ministarstva turizma ministar Gari Cappelli preko pisma koje je pročitao savjetnik projekta Nikola Serdar

Tina Ćubrilo, predsjednica Hrvatskog FIJETa i potpredsjednica međunarodnog  FIJET-a (Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca o turizmu)

  • za Primorsko-goransku županiju, zamjenica župana Marina Medarić
  • za TZ Primorsko-goranske županija Anđelka Kusturin
  • za Udrugu hrvatskih restoratera, Pave Jerković
  • Član Časnog odbora Nikica Karamarko
  • Voditeljica projekta i urednica izdanja, Karin Mimica

Program je vodio Siniša Križanec, a u ime ugostitelja se  zahvalio  Zlatko Puntijar.

Nakon dodjele plaketa, uslijedio je domjenak u restoranu Trsatika uz klapu Volosko na kome se moglo kušati specijalitete pripremljene s proizvodima naših sponzora: paletu Dukat proizvoda uključujući iz sireve međunarodnih brand-ova President i Galbani te naravno Sirele; proizvode iz asortimana Podravkejela s bakalarom Milena; suhomesnati asortiman Buretić Bregi i jela s tartufima Zigante.

Na kušanje su se nudila sjajna vina: Cattunar, Deklić, Florijanović, Matić, Udruga Graševina Croatica, Brzica, D-faktor, Pavlomir, PZ Kuna, PZ Svirče, Rossi, Darna, Sirotić , Sladić, Visintin i Zigante te nagrađeni likeri Darna i ekološke voćne rakije D-faktor.

Gosti su se mogli upoznati i s paletom proizvoda: Kotanyi, All4wine i Aura Steril.

Hvala svima na doprinosu u organizaciji i atmosferi promocije te sjajnom poslovnom i ljudski toplom druženju.

Knjiga je dostupna preko portala i uskoro će biti distribuirana u knjižare.

Iz projekta 100 vodećih hrvatskih restorana, nastao je prije 18 godina Klub Gastronaut koji je u proteklih godinu dana održao svoje skupove u Međimurju, Pečuhu, Vilanyu, Rijeci i Rogoznici, organizirao razne Gastronaut edukacije za ugostitelje te dao podršku brojim drugim gastronomskim i enološkim događanjima. Uska suradnja s medijima koji prate gastronomiju u turizmu (FIJET i Zbor turističkih novinara HND), Udrugom restoratera Hrvatske i Savezom kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) doprinijeli su još jednoj uspješnoj godini punoj sinergije zaljubljenika u gastronomiju.  

Galeriju fotografija s dodjele plaketa i promocije knjige možete pogeldati ovdje.