Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Bratislava

Ponedjeljak, 19. lipnja 2017. u 00:02

Jedan od tri ovogodišnjih dobitnika FIJET-ove Zlatne jabuke – ekvivalenta međunarodnog Oskara u turizmu je Bratislava. Srednjevropski grad, prijestolnica Slovačke, s punim pravom se ponosi svojom povijesti, kulturom, arhitekturom, prirodnim ljepotama, ukusnim jelima i vinima ...

Jedan od tri ovogodišnjih dobitnika FIJET-ove Zlatne jabuke – ekvivalenta međunarodnog Oskara u turizmu je Bratislava. Srednjevropski grad, prijestolnica Slovačke, s punim pravom se ponosi svojom povijesti, kulturom, arhitekturom, prirodnim ljepotama, ukusnim jelima i vinima te tehničkom podrškom turizmu prema mjeri turista 21. stoljeća. Činjenica da je Bečki aerodrom od Bratislave udaljen 40 km, granica sa Austrijom 3 km, a s Mađarskom 13 km doprinosi atraktivnosti Bratislave i kao odlično locirane kongresne destinacije.

  Dvorac Bratislave

Topli slavenski korijeni se u Bratislavi isprepliću s germanskom preciznošću i mađarskim temperamentom, a sinergija tih triju naroda se osjeća u arhitekturi, kuhinji, kulturi...  

U 18. st. u vrijeme vladavine Marije Terezije Austro-ugarskim carstvom,  Bratislava  koju su kroz povijest nazivali Pressburg (njemački) i Požun (hrvatski), bila je najvažniji grad na prostoru današnje Slovačke i Mađarske. Iz impozantnog dvorca Bratislave, koji je svoje obrise dobio u 9. stoljeću, a Marija Terezija ga rekonstruirala u 18. stoljeću, pruža se pogled na cijelu Bratislavu i okolne zemlje.

  

Do Dvorca voze retro turistički autobusi.

Tragovi Pressburga (Austro-ugarskog perioda) osjećaju se i u arhitekturi grada te  specijalnim menijima iz tog doba koje u restoranima nude pod nazivom „Pressburg  -  tradicionalna jela“.

 

Zvijezda tih menija je Tafelspitz koji je inače i poznati austrijski specijalitet, a sastoji se od juhe pripremljene od govedine i kosti s moždinom te povrća i na rezance narezanih palačinka u juhi kao 

prvog slijeda, potom se moždina servira u kosti s dvopekom kao prilogom, a kao treći slijed poslužuje se govedina kuhana u toj juhi servirana s različitim prilozima i  umacima među kojima je obavezno i pire od jabuke s hrenom. Mak je u raznim varijantama recepata vrlo zastupljen u pripremi slastica.

 

  

Pogled na cijelu okolicu pruža se i iz ponosa nove arhitekture – Tornja UFO koji je najmanji punopravni član grupacije Najviših tornjeva svijeta.

  

Kao što je i on vidljiv iz svih dijelova grada, s njegovog se vidikovca pruža pogled gotovo 100 km u krug, a na njegovom vrhu se u staklenim zidovima nalazi UFO restoran dostojan imena koje nosi i pozicije na kojoj se nalazi. U njemu se naime njeguje kreativna molekularna kuhinja, pa tako među brojnim specijalitetima pripravljenim od lokalnih namirnicama i sljubljenih s najboljim vinima iz cijele Slovačke, možete probati različite slane i slatke namirnice poslužene u obliku pjene, kreme, sladoleda, u tubi, s izraženim esencijama osnovnih okusa. Ima ih naravno i u originalnim agregatnim stanjima u kreativnim, hrabrim i ukusnim kombinacijama. 

Neki od primjera su Juha od mladog zelenog graha s čipsom od svinje mangolice i ljetnim tartufima; Dimljeni smuđ sa sladoledom od mladog ovčjeg sira, želeom od cikle i džemom od ribiza;  Torta od maka sa sladoledom od marcipana i gelom od trešnje serviranim u UFO tubi…

Bratislava je inače vrlo gastronomsko osviješteni grad, pa se tako u Staroj jezgri grada (Staré Mesto) nalazi na desetine specijaliziranih restorana i kafića, ne samo za tradicionalne slovačke specijalitete već i s kuhinjama i specijalitetima iz svih krajeva zemaljske kugle. U uličicama i trgovima ukrašenim zanimljivim fontanama i spomenicima, isprepleteni su  sushi barovi, veganski restorani, steak house-ovi, irski pub-ovi s restoranima koji nude tradicionalne lokale specijalitete. Jedna od posebnosti slovačke kuhinje su različite vrste okruglica, koje pripremaju prema devet različitih recepata i najčešći su prilog jelima. Uz paprikaš se primjerice serviraju sa svježim sirom, uz gulaše kao velike okruglice s kruhom i slaninom, u juhi kao okruglice s grizom… U okolici Bratislava nalaze se veliki nasadi zelenih šparoga, pa su one ujedno i česta osnova juha, umaka, priloga…. Okolica Bratislave je poznata i po uzgoju pataka i gusaka, a na jesen su im posvećeni posebni gastronomski dani.

U Staroj jezgri grada se možete i zaigrati s interaktivnom igrom Potraga za blagom u kojoj turisti sudjeluju preko tableta koji ih navode na poznate spomenike, zgrade s pričom i fontane te im postavljaju pitanja na koja odgovore mogu pronaći upravo tamo gdje se trenutno nalaze. 

  

Stara jezgra je naslonjena na Dunav, a uz Dunav šetnica povezuje brojne brodove hotele, brodove restorane, brodove vinske barove, brodove kafiće… Na pojedinima od njih  nalaze se čak i pivski vrtovi u originalnom okružju pravog bilja.

  

Dunav, naravno služi i za plovidbu, pa je tako povezan nekoliko puta dnevno brodom s Bečem, a Dunavom se velikim brodovima ili brzim gliserima ide i u razgledavanje okolice, pa tako primjerice jedna od ruta vodi do 20 km udaljenog dvorca Devin 

i vinarije Thebener u kojoj proizvode vina od ribizla. Ako se pak brodom ili nekim kopnenim prijevoznim sredstvom uputite iz Bratislave u kontra smjeru Devina,

nakon 20 km naći ćete se u X-Bionic Sphere, resortu u kome imate sve potrebno za trenirati  čak 27 Olimpijskih sportova. Uz hotel, wellness i kongresni dio, domaćini su naročito ponosni na ergelu konja i status jednog od najvećih centra za jahanje u Evropi.

Gastronomska ponuda X-Bionic Sphere ne zaostaje za ukupnom širokom ponudom, pa tako gosti mogu birati između šest restorana u resortu među kojima je i Farrier Steake House specijaliziran za odreske i japanski APANI u kome se  japanski specijaliteti pripremaju pred gostima od isključivo organskih namirnica. 

Kreativna, ukusna i vizualno atraktivna jela s pričom, nude se i u Bratislavskim hotelima, pa tako Pačju nogu s medom, crvenim kupusom i palačinkama od krumpira možete probati u Sheratonu,

sezonske namirnice u posebno razrađenim menijima u restoranu Savoj hotela Radisson Blu Carlton, a najveći ponos grada je Grand Hotel River Park koji se nalazi na obali Dunava te uz restoran u kome možete naručiti specijalitete s namirnicama  iz cijelog svijeta od gusje jetre do školjaka sv. Jakova, ima i najveći ponudu vina u zemlji,

a između ostalog nude i 19 vrsta rumova i 38 vrsta viskija. Ponudu hotela

River park nadopunjuje i cigar bar,  wellness na 1500 m2 te heliodrom na krovu hotela.

Uzevši u obzir i bogatu kulturnu ostavštinu, ljepotu prirode koja okružuje Bratislavu te prilagodbu ponude suvremenim o tehnici  ovisnim turistima, postaje jasno zašto je ovaj grad, pun  života i lagano profinjene atmosfere postao dobitnik međunarodne nagrade za turizam Zlatna jabuka.

Svečanosti dodjele odazvali su se predstavnici FIJET-a iz osam zemalja: Belgije, Bugarske,  Francuske, Engleske, Hrvatske, Španjolske, Rumunjske i Turske. Hrvatsku delegaciju činile su Tina Ćubrilo, predsjednica FIJET-a Hrvatska i potpredsjednica međunarodnog FIJET-a i Karin Mimica, autorica ovih redaka, ujedno i u svojstvu urednice FIJET World stranica. 

Domaćini, Turistička zajednica Bratislave na čelu s direktoricom ing. Nina Erneker i FIJET Slovačka na čelu s predsjednicom Ludmilom Novackom, osmislili su za delegaciju intenzivan trodnevni program upoznavanja s različitim sferama i potencijalima turizma Bratislave i okolice koji sjajno funkcioniraju i povezani u zajednički atraktivni turistički proizvod.

Turističke brošure o Bratislavi možete download-ati s https://www.visitbratislava.com/media/brochures-download/