Krčma GABREKU 1929, Samobor

  • Vlasnik: Marija Šintić
  • Voditelj: Marija Šintić
  • Glavni kuhar: Marija Šintić
Radno vrijeme:
  • pon - sub 12:00 - 00:00
  • ned 12:00 - 22:00
Gabreku 1929. jedan je od najstarijih ugostiteljskih obrta na području Samobora, otvoren je davne 1929. godine. Smješten podno zidina Staroga grada, sučelice drevnoj crkvici Svetog Mihalja, uz potok Gradnu.
Kuća u kojoj se nalazi krčma, spomenik je nulte kategorije. Sagrađena je od kamena gradske kule iz 13. stoljeća, koja je bila ulaz u Samobor i brana od Turaka. Iako su vlasnici u ime restorana ugradili godinu 1929. nedavno je u Muzeju grada Samobora nađen izvadak iz novina "Samoborski list" iz 1925. godine u kome njihov (pra)djed Gabro Medved, čestita svojim gostima Novu 1926.
Ponuda hrane se kroz povijest vrlo malo mijenjala, na jelovniku se nalazi jela, čije recepture datiraju još od osnutka i recepata prabake Alojzije i bake Micike. Upravo po domaćim sastojcima i tradicionalnim jelima ovo mjesto i danas je prepoznatljivo. Jela koja se spravljaju od 1929. pa sve do i danas su: špek fileki, čvarci, dinstana jetrica, punjena teleća prsa, teleće pečenje, češnjovke, krvavice, pečenice i pohani mozak.
Pri pripremi jela uvijek se inzistiralo na izvornoj hrani i namirnicama iz domaćeg uzgoja, sa seoskih gospodarstava koja su uglavnom u okolici Samobora. Geslo „Domaće ponuđeno, po domaći spravleno“ najbolje opisuje ponudu na jelovniku.Samobora. Geslo „Domaće ponuđeno, po domaći spravleno“ najbolje opisuje ponudu na jelovniku.
Joža Prudeus napisao je pjesmu o Gabreku, koju je uglazbio Julije Njikoš:
Veliš Gabrek! Sima jasno, vu Horvatskoj, šire čak!!!
Mam Sanobor, potok Gradna, Sveti Mihajl, Vugrinščak…
To je tak gdo ima ime. Da je Gabrek predi bil,
pri njemu bi se kladil, ban Jelačić jel i pil!!!
Tin po tiho sim dohajal, Krklec z društvom hekte spil,
Krleža se došpanciral, i Nazor se dobreg vžil…
Palačinke! Deca krasno! Velke, nemreš pojest pol.
Z vrhnjem, sirom, orehima, kak da je božićni stol!
Gabrek je Gabrek i bu na vek ime pravično, saka mu čast!
I vu to ime, čaše vu zdravle! Kaj je na stolu, naj bu vu slast!

Pripremio: Tomislav Radić
Snimio: Željko Novaković

U vodećih 100 restorana ušao je 4 puta i to 1996, 1997, 2021 i 2022 godine.