Restoran ZRNO SOLI, Split

  • Vlasnik: Ivo Vrdoljak
  • Voditelj: Katarina Ševo
  • Glavni kuhar: Stjepan Vukadin
Restoran Zrno Soli otvoren je 2011. i od tada ponosno prezentira hrvatsku gastronomiju. Smješten u splitskoj ACI marini, na prvom katu, odakle se pruža predivan pogled na grad Split, star 1700 godina. Odiše elegancijom i toplinom te zaustavlja vrijeme mirnoćom i jednostavnošću poznatog dalmatinskog stila „pomalo”.
Ovdje ćete uživati u dugim ljetnim noćima i zimskoj toploj rapsodiji prvi red do mora, uz pune vezove jedrilica i bistro Jadransko more.
Puno je poznatih gostiju kročilo u Zrno Soli, puno ih se vratilo i postalo prijateljima kuće, a neki od njih su: danska kraljica, tajlandska princeza, članovi benda Guns N’ Roses, uprava FC Barcelone, razni premijeri, predsjednici, estradne zvijezde i mnogi drugi. Američka glumica Ashley Judd osobno izabrala restoran za snimanje scena poznatog TV serijala Berlin Station. Zrno Soli glumio je Michelinov restoran, a lokacija ACI marine glumila je jug francuske obale.
U 2018. godini stigla je prva Michelin preporuka za restoran Zrno Soli, a nastavila se svake godine do 2023. Restoran je uvršten u gastrovodič Gault&Millau od 2018. do 2023.
Od ideje preko stvaranja Zrno Soli, vlasnik Ivo Vrdoljak vodio se pristupom kako je glavni cilj svakog gastro projekta, pa tako i glavni cilj Zrno Soli ugoditi i ugostiti, odnosno maksimalno zadovoljiti svakog gosta. Velika pažnja se poklanja hrani i usluzi.
„Namirnica uvijek mora biti svježa, lokalna i obrađena na način da sve blagodati ostanu u njoj.
Ime restorana Zrno Soli, osim soli kao namirnice zapravo ima duboko značenje. Sol je svuda oko nas, sol je život, spominje se u evanđelju po Mateju, a sam život vezan uz more, znači da je vezan i solju.
Spomenuvši sol, vrijedi istaknuti da je osoblje restorana Zrno Soli posebno ponosno na činjenicu da je najkvalitetnija sol, odnosno cvijet soli Solane Pag, svim gostima besplatno dostupna. Napomenimo, da iz skupine premium ekstra djevičanskih maslinovih ulja RH, Zrno Soli nudi dva, Torkul (OPG Žuvela, Vela luka) i F (OPG Šupe, Zadar).
Prepustite se trenutku i uživajte s nama…
Velika pažnja se poklanja hrani i usluzi. Tjestenina Pasta Non Plus Ultra koju prezentiramo, osvaja nepca naših gostiju i o njoj se priča daleko izvan našeg restorana. To je inovativni recept našeg chefa Branimira Prnjaka, vođen "zero waste" konceptom pripreme. Posebno smo ponosni na cijelo naše osoblje koje je naša glavna snaga, a izdvojiti ćemo, uz chefa Branimira Prnjaka, našeg maestra, renomiranu hrvatsku sommelierku Moniku Prović koja je naš glavni sommelier i osoba koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.“, poručuju domaćini.

U vodećih 100 restorana ušao je 6 puta i to 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 i 2022 godine.