Restoran SANTA LUCIA, Cres

  • Vlasnik: Sabino Kučić
  • Voditelj: Sabino Kučić
  • Glavni kuhar: Samira Timić
  • Radno vrijeme: 9 - 23

U središtu grada Cresa, neposredno uz more na šetnici Lungomare nalazi se restoran Santa Lucia. Toponimsko podrijetlo njegova naziva (Sveta Lucia izvan zidina), vezano je uz uvriježeni izraz kojim je domaće stanovništvo dugotrajno označavalo taj dio grada smještenog oko gotičke crkvice iz 14. stoljeća. Zbog višestoljetne mletačke dominacije u uporabi se ustalila i talijanska varijanta Santa Lucia fuora le mura. Povijest tog prostora spominje dolazak ribara iz Chioggie koji su tijekom ljetnih mjeseci boravili u kamenim i drvenim kućicama te sušili i solili ribu. Kasnije, koncem 17. stoljeća, ovdje nastaje najstariji pogon za preradu ribljih konzervi na sjevernom Jadranu. Upravo u ovoj zgradi od povijesne vrijednosti, 2005. godine s radom počinje Santa Lucia, restoran koji svojim vizualnim identitetom odaje poštovanje tom spomeniku industrijske arhitekture. Santa Lucia posjetitelje dočekuje svojim toplim ambijentom i suvremenim uređenjem koje u sebi objedinjuje tri vanjske terase, unutarnju diskretno osvijetljenu i prostranu salu te galeriju na katu. Interijer je dodatno obogaćen s više desetina vrijednih umjetničkih djela. Cjelini restorana pripada i Plavica, odvojeni caffe bar imena posvećenog nazivu nekadašnje tvornice ribljih konzervi, zatvorene 1995. godine. Santa Lucia je za svoje goste otvorena tijekom cijele godine s ponudom koja u prvom redu uključuje domaće tradicionalne riblje delicije spravljene od riba iz sezonskog izlova. „Manjak zanimanja za hranu vodi u pravu prehrambenu delinkvenciju“, riječi su poznatog francuskog kuhara Michela Montignaca. One u potpunosti korespondiraju s našom suvremenom kulturom gdje se čovjeku imanentno urođen pozitivan odnos prema hrani nerijetko minorizira zbrda-zdola instant načelima koja svaki trud i napor dočekuju s nelagodom. Uz dodatno pravdanje neposjedovanja ovoga ili onoga: vremena, novca, živaca… Nasuprot tome, Santa Lucia sa svojim osobljem spada u red restorana koji se u svom radu radije drže savjeta Marka Twaina:“… loša navika se ne izbacuje napolje kroz prozor: ona se ispraća stepenicu po stepenicu.“ I upravo na tom tragu – promišljajući vrijednosti pojedinih namirnica u duhu jedne osjetilne estetike, osoblje je spremno ugostiti vas ponudom koja na svaki način nastoji harmonizirati nepčanu i umnu djelatnost.

U vodećih 100 restorana ušao je 7 puta i to 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 i 2016 godine.