Restoran AMBAR, Slunj

  • Vlasnik: KORDUN d.d.
  • Glavni kuhar: DARIUSZ BORYCKI
Radno vrijeme:
  • pon - ned 10:00 - 22:00
Na vidikovcu s pogledom na dvije prekrasne rijeke i Rastoke, u prirodnoj borovoj šumi, s Napoleonovim magazinom (ambarom) za čuvanje žita u pozadini, nalazi se restoran Ambar.
Idejni začetnik ovog ugostiteljskog objekta je Mile Turkalj, koji je kao dijete povremeno spavao u ambaru među namirnicama pa je po ambaru i restoran dobio ime. Zanimljiva predaja iz povijesti kaže kako je i žito iz Napoleonova ambara, odnosno magazina, mljeveno u mlinovima u Rastokama.
Vodeći se prastarom praksom mljevenja na kamenu u mlinovima i brašno za kuhinju Ambara dolazi iz rastočkih mlinova. I većina drugih namirnica koje se koriste u restoranu, dolazi iz okolnih proizvodnji - basa, jogurt i sirevi iz Rakovice; med, rakije i likeri iz Slunja; gin iz Vojinića; craft pivo iz Karlovca; pastrva iz Gacke; lički krumpir, domaći špek i kobasice iz Karlovca; vina iz Slunja, a povrće od lokalnih OPG-ova.
Koncept ponude restorana Ambar je vrlo jednostavan: kvalitetna usluga, još kvalitetnija hrana i to sve na jedinstvenoj lokaciji.
Iz niza ukusnih lokalnih specijaliteta izdvajamo: Paštetu od dimljene pastrve s domaćim tostom i prilozima; Krem juhu od šumskih gljiva s kockicama domaćeg prepečenog kruha; Rižoto od cikle i ličke skute; Flatbread od projinog brašna s domaćim špekom i škripavcem; Janjeća koljenica u umaku od vina; Pita od jabuka u čaši sa crumbleom od proje i kremom od domaćeg jogurta.
Glavni kuhar restorana Dariusz Borycki dijeli upute za pripremu vlastito osmišljenog Flatbreada od projinog brašna sa domaćim špekom i škripavcem.

U vodećih 100 restorana ušao je 2 put i to 2022 i 2023 godine.