VRTLARSKA RIŽA (Predjelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

200 g riže
50 - 60 g slanine
komad kupusa
200 g svježi grah (trešnjevac), ili 100 g suhog
vezica blitve
crveni luk
polovica poriluka
mrkva
stabljika celera
tikvice
mažuran
lovorov list
majčina dušica
maslinovo ulje
Sirela ribani Parmezan

Upute za pripremanje:

Ako upotrijebite suhi grah (mi ipak preporučamo svježi), sjetite se da ga morate močiti 2 - 3 sata. Pripremite povrće, operite ga i očistite. Narežite ga na komadiće osim crvenog luka i poriluka koji ćete sitno nasjeckati i omekšati na 4 - 5 žlica ulja, pridružite slaninu narezanu na kockice i lagano pirjajte. Dodajte kupus, poklopite lonac i ostavite da se omekša na tihoj vatri, s malo soli i papra 5 - 6 minuta. Stavite ostalo povrće, aromatične trave, lovorov list i pola čaše vode, kuhajte poklopljeno pola sata. Ulijte još vode samo, ako je doista potrebno, jer se povrće mora kuhati u vlastitoj tekućini.
Samo na kraju ulijte mlačne vode tako da dobijete gustu juhu, dodajte sol, papar i rižu te skuhajte. Ukusno je toplo i mlačno: vi odlučite. Parmezan se dodaje po osobnom ukusu.