ŠTRUKLI OD SIRA (Predjelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe)

Tijesto:
500 g brašna
1 jaje
1/2 dl ulja
1 žličica soli

Nadjev:
500 g Zagrebačkog svježeg sira
5 jaja
1 dl kiselog vrhnja
sol

Preljev za kuhane štrukle:
7 dag maslaca
100 g mrvica

Preljev za pečene štrukle:
3 dl vrhnja
1 žumanjak

Upute za pripremanje:

Prosijati brašno, dodati jaje, ulje i sol. Umijesiti tijesto s malo vode. Potom ga razvaljati na tanku površinu. Prirediti nadjev. Izmiješati sir, jaja i vrhnje, promiješati i posoliti. Nadjenuti tijesto i saviti ga. Tijesto položiti na premazani lim i razrezati ga na komade duljine 15 cm. Peći desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Izvaditi štrukle i preliti ih mješavinom vrhnja i žumanjka. Peći dok ne porumene. Ukoliko se pripremaju kuhane štrukle, u nadjev staviti 2 jaja. Narezane štrukle na krajevima utisnuti kako nadjev ne bi izlazio van. Štrukle kuhati u vreloj slanoj vodi. Na zagrijanom maslacu popržiti mrvice i preliti preko kuhanih štrukli.