REZANCI S PATKOM (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

400 g rezanaca
polovica patke (600 g)
50 g pršuta
350 g pasirane rajčice
mrkva
crveni luk
celer
kadulja
ružmarin
bijelo suho vino
Sirela ribani parmezan
divlji koromač (za ukras)
juha
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Narežite očišćenu patku na komade. Narezani luk, mrkvu i celer pirjajte na 4 – 5 žlica ulja te dodajte kadulju, ružmarin i kockice pršuta. Dodajte patku te je pirjajte, podlijevajući s pola čaše vina, pustite da ispari. Posolite, dodajte rajčicu, poklopite i kuhajte polako 45 minuta, podlijevajući juhom po potrebi. Izvadite patku iz posude i odvojite kosti te narezano meso vratite u umak i kuhajte bez poklopca još 15 minuta.
Rezance skuhajte u malo osoljene vode i ocijeđene začinite umakom od patke. Složite u tanjure i ukrasite divljim koromačem. Volite li parmezan (kao začin), ne stavljajte koromač.