PUNJENI BATACI (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

4 kopunova batka bez kosti
200 g poriluka
200 g uzgojnih gljiva
100 g sira Bilogorac
2 režnja češnjaka
divlja menta
300 g kukuruznog brašna
prošek
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Gljive operite, očistite i narežite na komadiće. Poriluk također operite, narežite na kolutiće i popirjajte na 4 žlice ulja i jednom režnju češnjaka.
Nakon 5-6 minuta poriluk podlijte čašom vode, malo posolite, i nakon 15 minuta završite s pirjanjem.
Gljive popirjajte 6-7 minuta na 3-4 žlice ulja, režnju češnjaka, pospite mentom, pa ih skupa s porilukom i sirom, mikserom usitnite u kašu.
U litru kipuće vode polagano dodajte kukuruzno brašno, neprekidno miješajući da se ne bi napravile grudice. Kada bude kuhana, palentu maknite s vatre i pustite da se prohladi.
Batke nadjenite nadjevom od gljiva i poriluka kroz otvor kroz koji im je izvučena kost. Nadjevene batke zatvorite čačkalicama ili kuhinjskim koncem.
Batke tada zažutite dvadesetak minuta na 3 žlice ulja, podlijte čašicom vina, pustite da tekućina ishlapi i poslužite uz palentu, ukrasivši po želji.