MARINIRANI RAMSTEK U ŠUMSKIM GLJIVAMA SA DIZANIM KNEDLAMA NA PARI (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

300 g ramsteka
sol
papar
maslac
senf
vino
crveni luk
mješavina šumskih gljiva (vrganji, lisičarke, crne trube)
začini

za dizane knedle u tavi:
brašno
kvasac
šećer
ulje
sol

Upute za pripremanje:

Odreske potopimo u ulje sa začinima i senfom. Ako je meso u potpunosti potopljeno može duži period “omekšavati”. Prije pripreme ga izvadimo i pustimo da se ocijedi. Posolimo odrezak s obje strane. Ispečemo na prethodno zagrijanom grilu 2 minute sa svake strane. Medium rare steak ima unutarnju temperaturu 55-62°C, meso je ujednačene roze boje, peče se jedna strana dok se ne počnu pojavljivati sokovi, okrene se, pa se peče druga strana dok se ne počnu pojavljivati sokovi. Skinemo odrezak s grila i pustimo da se „odmori“.
U međuvremenu u wok tavi pirjamo mješavinu šumskih gljiva. Sve dobro začinimo bijelim vinom i nastavimo pirjati kratko vrijeme pazeći da se gljive ne raskuhaju. U takvu mješavinu dodamo prethodno pripremljeni odrezak tek toliko da se zagrije. Poslužimo toplo uz prilog dizane knedle na pari.
Za dizane knedle na pari u posudu prosijamo brašno, u sredinu dodamo suhi kvasac, šećer i malo mlake vode. Izmiješamo samo taj mali dio i ostavimo da se kvasac aktivira. U ostatak vode dodamo ulje i sol. Kad se smjesa kvasca malo zapjeni spojimo sve sastojke. Ujednačenu masu ostavimo da stoji 15-ak minuta kako bi se razvio gluten, nakon toga tijesto mijesimo najmanje 5 minuta.
Pokrijemo i ostavimo da se udvostruči.
Na pobrašnjenoj površini razvaljamo tijesto debljine 1,5 cm te izrežemo krugove. U veliku posudu stavimo vodu i cjedilo za kuhanje na pari. Kad voda proključa stavimo knedlice i kuhamo na pari 10 minuta. Voda ne smije dodirivati knedle.
Uz ovo jelo preporučujemo vrhunsko crveno vino Ivan Dolac.