DIMLJENA KAŠA - ZAGORSKI RIŽOTO (Glavno jelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

80 g ječmene kaše
250 g dimljene svinjske koljenice - buncek
10 g crvenog luka
20 g poriluka
2 g češnjaka
1 g peršinovog lista
15 g dimljenog kravljeg sira
5 g matovilca
5 g rukole
1cl vina (kasna berba) rajnski rizling
5 g meda
15 g domaćeg špeka
5 g masla
1 ml bučinog ulja
1 cl crnog vina (Cabernet Sauvignon)
10 g mrkve
5 g limuna
vrtni začini

Upute za pripremanje:

Ječmena kaša s porilukom, dimljenim buncekom, pečenim špekom i umakom od vina i limuna

Naziv jela oličje je njegovih sastojaka - dimljenog sira, dimljenog bunceka i dimljenog špeka.
Blanširamo buncek, pa ga dobro operemo pod hladnom vodom i stavimo kuhati sa korjenastim povrćem oko 180 min. Kada je gotov, pustimo ga da se preko noći u tom temeljcu ohladi. Na maslu i malo masti propirjamo crveni luk, dodamo poriluk (dijelove koji su bijeli) rezan na male kocke i sve lagano pirjamo. Podlijevamo vodom od bunceka i na kraju dodamo češnjak i malo meda. Na masnoći popečemo meso bunceka rezano na veće kockice (da dobije malu koricu izvana - karamel). Kašu kuhamo u malo vode i temeljca od bunceka (pola-pola) te pred kraj (na 80% obrade kaše) dodamo bunceku i potom miješamo uz dodavanje dimljenog kravljeg sira. Jelo mora biti glatko i kremasto. Od limuna, bučinog ulja, crnog vina, meda i limuna napravimo umak-dressing koji na kraju služimo uz jelo. Pečeni špek stavljamo na vrh jela, kao i matovilac i svježe začinsko bilje iz vrta.