CELER NA PROLJETNI NAČIN (Predjelo)

Specijalitet Zagorske kuhinje

Sastojci:

8 lijepih rebara celera
150 g pileće jetre
250 g mljevene govedine
1 luk
3 jaja
ribani Parmezan
brašno
umak od mesa (pripremljen za upotrebu)
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Celer dobro očistite, odrezavši mu donji dio stabljike i vrhove s listovima.
Celer tada operite i kuhajte 4-5 minuta u lagano posoljenoj vodi. Ohladite i narežite na komadiće dužine 10-12 cm.
Usitnite luk i jetru, pa ih zažutite, zajedno s mljevenim mesom, na 3-4 žlice ulja. Maknite umak s vatre i primiješajte mu jaje i šaku parmezana, posolite i popaprite.
Ovako pripremljenom smjesom začinite polovicu komadića celera, pokrijte drugom polovicom, povežite kuhinjskim koncem i uvaljajte u brašno i jaja koja ste umutili s prstohvatom soli.
U tavi zagrijte puno maslinovog ulja i pažljivo pecite svežnjiće na jakoj vatri.
Svežnjiće tada ocijedite i složite u posudu u koju ste ulili dobar mesni umak (koji ne smije biti pregust). Zagrijavajte umak na laganoj vatri još nekoliko minuta, a celer pažljivo okrećite. Ovo jelo poslužite vruće i nemojte zaboraviti ukloniti kuhinjski konac.