JEDNOSTAVNI PUHLENIKI (Desert)

Specijalitet Ukrajinske kuhinje

Sastojci:

1,5 čaše brašna
1,5 čaše vode
1 velika žlica maslaca
¼ čaše šećera
6 jaja
100 g masti
100 g slatkog ili pekmeza
2 čajne žlice vanilijeva šećera

Upute za pripremanje:

Komadiće parenog tijesta žlicom stavljajte na ugrijanu mast i pržite dok ne dobiju zlaćanu boju.

Za pripremanje parenog tijesta potrebne su stanovita vještina i rutina. Ona se sastoji od dva stadija: parenja brašna i miješanja tijesta. Da bi se brašno pravilno parilo, u posudu stavite onu količinu vode koja se navodi u receptu i kuhajte zajedno sa solju, maslacem i šećerom. U tu vrelu vodu usipajte odjednom sve brašno i brzo miješajte, obično 1-2 minute, pazeći da se ne lijepi za rubove posude i ne dopuštajući da se stvaraju grudice u tijestu. Tako zakuhano brašno skinite s vatre, pustite da se ohladi na 60-70 °C, te stalno miješajući u nekoliko navrata dodajte jaja (najmanje 5-6); obično u početku samo žumanjke, a zatim odvojeno tučene bjelanjke. Sva umješnost sastoji se u tome da se tijesto ne zakuha i zamijesi suviše tvrdo ili pak suviše žitko.
Pripremljeno pareno tijesto se žlicom stavlja, odnosno, izlijeva na limeni uložak u manjim dozama različita oblika, poslije čega se peče u pećnici ili prži na masti.

Gotove puhlenike odmah posipajte vanilijevim šećerom i namažite pekmezom ili slatkim. Puhleniki se jedu isključivo vrući.