KARLOVAČKI REZANCI SA SEZONSKIM GLJIVAMA (Glavno jelo)

Specijalitet Turopoljske kuhinje

Sastojci:

Rezanci:
160 g brašna
4 jaja
40 g špinata
40 g koncentrata od rajčice

Umak:
2 cl ulja
goveđi temeljac
luk
400 g gljiva
2 dl vrhnja za kuhanje

Upute za pripremanje:

Priprema rezanaca: Od brašna i jaja zamijesimo čvrsto tijesto. Podijelimo ga na tri dijela. U jedan dio smjese prethodno dodamo špinat kojeg smo prethodno blanširali, dobro ocijedili i usitnili. U drugi dio dodamo koncentrat od rajčice, a u treći ne dodajemo ništa. Svaki dio posebno razvaljamo i narežemo na široke rezance.
Priprema umaka: Na vruće ulje stavimo nasjeckani luk. Pustimo da pozlati, posolimo i podlijemo goveđim temeljcem te pirjajmo dok luk omekša. Dodamo razne vrste gljiva (šampinjone, bukovače, vrganje, lisičarke...) narezane na listiće i pirjamo desetak minuta. Umak zgusnemo vrhnjem za kuhanje.
Sljubimo rezance s umakom i poslužimo.