"MIŠIĆI" OD KRUMPIRA (Prilog)

Specijalitet Toskanske kuhinje

Sastojci:

600 g bijelog krumpira
200 g brašna
1 jaje
umak od rajčice (kupovni, za preljev)
Sirela ribani Parmezan

Upute za pripremanje:

U Toskani valjuške od krumpira nazivaju "mišići".
Krumpir operite, stavite u lonac, prelijte hladnom vodom i kuhajte.
Kuhani krumpir ogulite dok je topao i usitnite gnječilicom.
U zdjeli krumpiru primiješajte brašno, jaje i prstohvat soli. Tijesto izradite u homogenu smjesu.
Tijesto razvaljajte u valjčiće promjera 1 cm, koje ćete narezati na komadiće dužine 2 cm. Prije kuhanja, svaki valjušak prislonite na stražnju stranu sita (ili na vilicu) kako bi dobio rebrasti ukras.
U međuvremenu zakuhajte vodu koju ste prethodno posolili. Kad voda zavri, dodajte valjuške i pustite da se kuhaju nekoliko minuta. Kad valjušci isplivaju na površinu, pokupite ih šupljikavom žlicom.
Valjuške stavite u zdjelu, začinite umakom od rajčica, pospite parmezanom i poslužite vruće.
Osim rajčicom, valjuške možete začiniti i mesnim umakom, ili samo maslacem i sirom.