TUNINA CARLOFORTE (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

700 g tunjevine, 4 odreska
2 inćuna
4 – 5 zrele rajčice
luk
list celera
majčina dušica
suhe gljive
bijelo suho vino
limun
ocat
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Stavite obilnu šaku suhih gljiva u mlačnu vodu. Operite rajčice i očistite unutrašnjost od sjemenja i ostaloga tkiva te ih narežite na kockice.
Očistite inćune pod mlazom hladne vode, odstranite glave i kosti te ih narežite.
Na tuni urežite brojne džepove u koje stavite inćune (kao kod nadijevanja , “špikanja” mesa).
Očišćeni luk i celer sitno isjeckajte i pirjajte na 4 – 5 žlica ulja zajedno s malo majčine dušice i izmrvljenog lovorovog lista. Dodajte ocijeđene gljive i kratko prokuhajte na tihoj vatri.
Dodajte tuninu i polako pirjajte, posolite, popaprite i dodajte pola čaše vina. Zgusnite na srednje jakoj vatri i dodajte rajčice pa kuhajte polako 20 minuta.
Poslužite s limunom i pečenim krumpirima ili s krumpirom i peršinom.