TIMBALLO OD REZANACA (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

300 g brašna
5 jaja
400 g mljevene govedine (but)
80 g žlijezde (teleće, janjeće)
80 g pilećih jetra
40 g suhih gljive
mrkva
crveni luk
celer
Sirela ribani parmezan
mlijeko
crveno vino
100 g maslaca
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Bavette su vrsta suhe tjestenine. Isti naziv se upotrebljava u ovom receptu za veoma tanko narezane domaće rezance (tagliatelline). Timballo će vam uspjeti i sa suhom tjesteninom.
Umijesite tijesto od brašna i od 3 jaja i pustite ga da odstoji, a za to vrijeme namočite gljive u vodi, očistite ih i narežite. Popirjajte polovinu isjeckanog povrća na 3 žlice ulja, dodajte polovinu mljevenog mesa i pirjajte, podlijte s prstom vina i kuhajte 20 minuta, a po potrebi dolijte malo vode, posolite i popaprite.
Žlijezde isperite vrelom vodom i uklonite kožicu. Očišćena jetrica operite hladnom vodom i osušite.
Stavite preostala jaja u zdjelu i pomiješajte sa šakom parmezana, 60 g rastopljenog maslaca i malo soli te prelijte punom čašom mlijeka, dodajte pirjano meso i pustite smjesu da odstoji.
Drugu polovinu sjeckanog povrća stavite u tavu na maslac (veličine oraha), dodajte ocijeđene i sitno narezane gljive, ostatak mljevenog mesa i pirjajte. Dodajte narezane žlijezde i usitnjenu jetru, podlijte s pola čaše vina i kuhajte polako 20 minuta te posolite i popaprite po želji.
Izvaljajte tijesto, ne pretanko, i narežite ga na rezance (bavette).
Skuhajte rezance (tvrđe), ocijedite ih i premjestite u zdjelu te promiješajte sa smjesom od jaja i mljevenog mesa.
Stavite rezance u kalup s otvorom u sredini (kao za kuglof) koji ste prethodno dobro namazali maslacem i pecite 15 minuta na 160 - 180 °C.
Izvadite timballo iz pećnice, preokrenite ga na tanjur za posluživanje i dodajte u sredinu ukusni nadjev.