PIATTO ALLEGRO (Glavno jelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

1,2 kg junetine bez kosti
0,1 kg slanine
1,15 kg mrkve
0,1 kg suhih šljiva
0,1 kg smokava
0,25 kg koncentrata rajčice
0,1 kg kiselih krastavaca
0,3 l prošeka
korijen peršina
lovorov list
Kotanyi klinčić
ružmarin
sol
papar
vegeta
češnjak
maslac

Upute za pripremanje:

Junetinu špikamo češnjakom i slaninom. Posolimo, popaprimo i naglo ispržimo na maslacu. U lonac nasjeckamo luk i slaninu, pržimo dok luk ne postane staklast, a zatim zalijemo temeljcem.
Dodamo koncentrat rajčice, mrkvu narezanu na kolute, šljive, smokve, korijen peršina, kisele krastavce, prošek, lovorov list, klinčić, ružmarin, vegetu, poklopimo i lagano kuhamo dok meso ne omekša. Umak procijedimo, a meso narežemo na tanke komade. Meso prelijemo umakom, ukrasimo suhim šljivama i smokvama. Poslužimo s njokima ili kroketima.