PAŠTA SA SARDELAMA (Predjelo)

Specijalitet Talijanske kuhinje

Sastojci:

1 kg špageta
1 kg svježih sardela
5-6 fileta slanih srdela
50 g prženih badema
35 g grožđica
35 g pinjola
500 g lišća divljeg komorača
1 glavica luka (srednje veličine)
malo šafrana u prahu
bijelo brašno
sol i papar

Upute za pripremanje:

Očistite lišće komorača i prokuhajte u slanoj vodi. Osušite i sačuvajte vodu za kuhanje pašte. Očistite sardine od glave i glavne kosti. U širokoj i dubokoj tavi, popržite luk i slane filete tiskajući ih sa vilicom dok se ne raspadnu. Dodajte grožđice, pinjole i malo šafrana, ubacite narezano lišće komorača, polovicu sardina i začinite sa paprom. Kuhajte na srednjoj vatri povremeno miješajući. Zavrite vodu u kojoj ste kuhali komorač i dosolite. Kada je pašta skuhana dodajte malo šafrana u vodu. Ocijedite i pomiješajte sa dvije trećine umaka. Izlijte u posudu koju prije toga nauljite i pospete mrvicama. Podgrijte ostatak umaka, dodajući mu malo ulja i preostalu polovicu sardina. Prelijte paštu sa tim umakom. Pospite narezanim prženim bademima. Zapecite u pećnici oko 10 minuta.